Diplomaosztón bukkant fel a zimbabwei elnök, Robert Mugabe

2017. november 17., 11:10

Szerző:

A megpuccsolt államfő egy egyetemi ünnepségen vett részt a fővárosban.

A zimbabwei hadsereg szerda hajnalban vette át az ország vezetését, Mugabe elnököt az otthonában őrizet alá helyezték. Még akkor telefonon beszélt a dél-afrikai elnökkel, Jacob Zumával, és azt állította, hogy nem esett baja.

Robert Mugabe

A hadsereg a hatalomátvételt azzal indokolta, hogy a 93 éves Mugabe környezetét akarják megtisztítani a „bűnözőktől”. Ez a Zimbabwét kormányzó párton, a Zanu-PF-en belüli G40-frakciót jelenti, amelyet az elnök felesége, Grace Mugabe vezet, és amely éles konfliktust vív a Mugabe utáni hatalomért a párt idősebbik, a négy évtizeddel ezelőtt a függetlenségi harcot vezető generációjával. A hadsereg a függetlenségi harc veteránjainak az oldalán avatkozott be a konfliktusba.

Reutersnek nyilatkozó szemtanú szerint az elnök beszédét lelkes ováció fogadta az ünnepségen.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.