A hadsereg átvette a hatalmat Zimbabwéban, de azt állítja, nem puccsról van szó

2017. november 15., 06:38

Szerző:

Egy nappal azután, hogy a főváros, Harare körül tankok és más páncélozott járművek jelentek meg, a hadsereg bejelentette, hogy átvette  hatalmat Zimbabwéban. Az AFP hírügynökség szerint a főváros néhány északi negyedében fegyverzajt és néhány detonáció robaját lehetett hallani, lövések dördültek Robert Mugabe elnöknek a Harare előkelő negyedében, Borrowdale-ben fekvő rezidenciája előtt, és a Reuters szerint tűzpárbaj tört ki a városi egyetem, a University of Zimbabwe campusánál is. A hadsereg egyik magas rangú tisztje, SB Moyo vezérőrnagy ezután az állami televízió, a Zimbabwe Broadcasting Corporation kamerája előtt bejelentette, hogy a hadsereg átvette a hatalmat. A hadsereg azt állítja, hogy a beavatkozás nem puccsot jelent, a kormány működik, Mugabe és családja teljes biztonságban van, a beavatkozással pedig csak „bűnözőktől” akarják megtisztítani az elnök környezetét. „Azokat a bűnözőket vesszük célkeresztbe, akik társadalmi és gazdasági szenvedést kiváltó bűnöket követnek el az elnök környezetében. Ez nem egy katonai hatalomátvétel. Szeretnénk véget vetni a szenvedésnek, és nyugalmat hozni egy destabilizálódó helyzetbe” – hangzott a hivatalos bejelentés. Moyo nyugalomra szólította fel a zimbabweieket, és arra is, hogy „feleslegesen” ne lépjenek ki az utcákra. A kormányzati épületekhez vezető utakat a katonai egységek Hararéban mindenhol harckocsikkal zárták le.  

Zimbabwéban egyre nő a feszültség azóta, hogy a 93 éves elnök a múlt héten kirúgta nagy hatalmú helyettesét, Emmerson Mnangagwa alelnököt, akit hatalomátvételre szőtt összeesküvéssel vádoltak meg. Mnangagwa a dél-afrikai ország függetlenségi harcának egyik veteránja. Azoknak a belső politikai harcoknak az áldozata lett, amelyek a kormányzó Zanu-PF párton belül törtek ki a függetlenségi harcot vezető régi gárda, a Lacoste-frakció és az elnök szintén jelentős befolyást szerző feleségéhez, Grace Mugabéhoz hű G40-frakció között. 

Mnangagwa kirúgásával Mugabe minden valószínűség szerint a felesége útját akarta előkészíteni a hatalomba, csakhogy a puccs tanúsága szerint a hadsereg inkább az alelnök oldalára állt. A G40-frakciót a Zanu-PF fiatalabbik generációjának politikusai alkotják. Egyik prominens alakját, Ignatius Chombo pénzügyminisztert a hadsereg szerda hajnalban őrizetbe vette. 

Fotó: AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Azután, hogy eltávolították a hatalomból, a külföldre – Kínába – menekülő Mnangagwa nyíltan puccsal fenyegette meg Mugabét. Mugabe – aki az egyedüli elnök, akit Zimbabwe a 37 éves függetlensége alatt ismert – nem hallatott magáról a hadsereg hatalomátvétele óta.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).