Azonosíthatta a brit rendőrség a Szkripal-mérgezés gyanúsítottait, az elkövetők orosz állampolgárok

2018. július 19., 08:16

Szerző:

Állítólag azonosította a rendőrség a brit-orosz kettősügynök Szergej Szkripal és lánya, Júlia ellen elkövetett mérgezés gyanúsítottait – írja a Guardian.

Apára és lányára az angliai Salsbury egyik bevásárlóközpontjának padján találtak rá még márciusban, zavart állapotban. „A nő olyan volt, mint aki mindjárt elájul, a férfi pedig a tető felé nézett és szintén nagyon zavartam viselkedett" – mondta az egyik szemtanú. Szkripálékhoz kihívták a mentőket, akik azonnal kórházba szállították őket.

Később kiderült, novicsok idegméreggel kerültek kapcsolatba. Több hónapnyi kezelés után ma már jól vannak. 

A nyomozók úgy vélik, több orosz állampolgár vett részt Szkripal és lánya gyilkossági kísérletében. A Press Associationnak nyilatkozó forrás szerint az ipari kamerák, és az országba beutazó külföldi állampolgárokról készült feljegyzések összevetésével sikerült a nyomukra bukkanni.

Szkripal és lánya után két másik, brit állampolgár is kapcsolatba került a novicsok idegméreggel. Egyikük, Dawn Sturges meghalt. A nő állítólag tízszer akkora novicsok dózissal érintkezett, mint Szkripalék.

Szergej Szkripált 2006-ban ítélték el árulásért Oroszországban. A vád szerint orosz kémek személyazonosságát adta át az MI6-nek, amiért 13 év börtönbüntetést kapott, de ebből csak négyet ült le. 2010-ben egy fogolycsere keretében, amikor tíz orosz kémért őt is átadták az FBI-nak, először az Egyesült Államokba ment, majd Nagy-Britanniába került, ahol menedékjogot kapott.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.