Az olasz belügyminiszter nem engedi partra szállni a 177 menedékkérőt

2018. augusztus 21., 14:55

Szerző:

Három nap tárgyalás után Róma engedélyezte, hogy kikössön a szicíliai Cataniában az olasz parti őrség hajója, az Ubaldo Diciotti. A hajó fedélzetén 177 menedékkérő van, akik az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini utasítása értelmében nem szállhatnak partra – írja a Guardian.

A hajó utasai főként Eritreából és Szomáliából érkeztek, és már öt napja a Diciotti fedélzetén vannak. Múlt szerdán Lampedusánál, Málta közelében vette fel őket a hajó, de Málta nem fogadta be őket. Összesen 190 főt, akik közül 13 személy azonnali orvosi segítségre szorult, ezért nekik megengedték a partra szállást.

Róma közölte, hogy a hajót Máltának kellene befogadnia, mivel az ő területükön haladt át. Málta ezt azzal hárította, hogy a hajó Olaszországba tartott. Az orvosi kezelésben részesített 13 ember viszont azt mondta az olasz hatóságoknak, hogy a máltaiak kikísérték őket a területükről.

Hétfő délután Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter jelentette be, hogy a hajó kiköthet Cataniában. Ezután viszont Matteo Salvini közölte, hogy a menedékkérők csak akkor szállhatnak partra, ha az embereket elosztják az EU tagállamai között a szolidaritás jegyében.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.