Az Európai Néppárt frakcióvezetője kompromisszumkészséget vár Orbán Viktortól, a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal képzeli el a jövőt

2018. szeptember 10., 20:33

Szerző:

Manfred Weber szerint az Európai Néppárt (EPP) azt várja, hogy Orbán Viktor kompromisszumkészséget mutasson a Sargentini-jelentés vitájában az európai partnerei irányába. Az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese ezt a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában közölt interjúban mondta. 

– Azt várjuk Orbán Viktortól, hogy lépést tesz ezen a héten az európai partnerei irányába és kompromisszumkészséget mutat. Ha ezt nem teszi meg, nagyon nehéz vitákra számítok az EPP-n belül – mondta a frakcióvezető a francia lapnak. Hozzátette, számunkra egyértelmű, hogy az Európai Unió értékei nem képezhetik alku tárgyát. 

A frakcióvezető elmondta. a Magyarországgal folytatott vitában az EPP célja az európai egység megőrzése, ezért kész hidakat építeni, de ennek feltétele az európai értékek.  Manfred Weber szerint a VII. cikk szerinti előterjesztés radikális döntés, ez az első alkalom, hogy a strasbourgi parlament ilyen kezdeményezést tett. 

Manfred Weber és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

– Nem tudom megmondani előre a frakcióm eredményét (...). Még nem tudom, Orbán Viktor mit fog mondani. Előbb hallgassuk meg! – hangsúlyozta a német politikus. Emlékeztetett arra, hogy a polgári szabadságjogok parlamenti bizottságának előkészítő munkája során már volt egy szavazás, amelyen a néppárti képviselők fele megszavazta a VII. cikk alkalmazását. – A magyarországi helyzet már éles bírálatokat vált ki az EPP-n belül – hívta fel a figyelmet. 

Manfred Weber az Európai Unió jövője szempontjából történelmi és döntő pillanatnak nevezte a májusi európai parlamenti választásokat. Legfőbb prioritásként az EU-n belüli demokráciát, egységet és ambiciózus megközelítést jelölte meg, amelyek véleménye szerint nem valósíthatók meg stabil Európa-párti többség nélkül a következő választásokon.  – Emiatt érzem magam nagyon közel a szociáldemokrata és liberális barátaimhoz, mi vagyunk az a három politikai formáció, amelyek az unió jövőjének letéteményesei – fogalmazott a frakcióvezető. Emlékeztetett arra, hogy elkötelezte magát arra, hogy ezen választási időszakban egyetlen szélsőjobboldali erő sem juthat fontos poszthoz.

– Ezek az emberek ellenségek, semmilyen szerepet nem kaphatnak az uniós intézményekben. Harcolni fogunk ellenük az európai választások kampányában – mondta Manfred Weber. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.