„Ausztriától 200 kilométerre időzített bomba ketyeg”

A liberális Der Standard Orbán Viktortól félti Sebastian Kurzot. A konzervatív Die Presse szerint a félelemre építő politika dominál. Lapszemle.

2018. január 31., 08:47

Szerző:

Orbanizálódástól félti Ausztriát az osztrák ellenzék. Orbán Viktor az európai autoriter populisták példaképe lett – írta a keddi Kurz–Orbán-találkozóról a Der Standard. A liberális osztrálk lap szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár és Heinz-Christian alkancellár szinte verseng egymással, ki van jobb viszonyban vele. A Der Standard emlékeztet, hogy Orbánnak a migrációs politikájával sikerült szövetségeseket szereznie Ausztriában, de 2014 óta Magyarország  illiberális demokráciának számít, ahol a miniszterelnök vezetésével leépítik a demokratikus intézményrendszert. (Az illiberalizmust firtató kérdésre Kurz azt mondta, örül, hogy Ausztria szilárd demokrácia – a szerk.)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Die Presse a Magyarország a példakép? kérdést teszi fel a magyar kormányfő bécsi látogatása kapcsán. A konzervatív lap ezzel osztrák szociáldemokrata és zöldpárti EP-képviselőket idéz, akik szerint Orbán Magyarországán az emberek szegényednek, a korrupció virágzik és a félelemre építő politika dominál. Félő – jegyzi meg a Die Presse – hogy Kurz Orbán iránti tisztelete Ausztria orbanizálódásához vezethet. Bécsi látogatása előtt a magyar miniszterelnök a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetőjével, Geert Wildersszel találkozott Budapesten.

Egy osztrák zöldpárti képviselőt, Michel Reimont megszólaltatott az APA osztrák hírügynökség is. Ő még a Kurz–Orbán találkozó előtt azt mondta, Ausztriától 200 kilométerre időzített bomba ketyeg, a paksi bővítés kapcsán kitört osztrák-magyar vitának pedig az is a tétje, hogy Kurz végül kiszolgáltatja-e Ausztriát a magyar és így a Vlagyimir Putyin világhatalmi törekvései fémjelezte orosz érdekeknek.

Orbán a szövetségesévé akarja tenni Kurzot migrációs politikájában – írja ezzel összhangban a EU Observer. A portál szerint két populista politikus találkozott Bécsben, és a két ország kapcsolatának tétje Európa számára, hogy vajon Ausztria fogja visszatéríteni a demokrácia útjára Magyarországot vagy Magyarország viszi a nacionalizmus útjára Ausztriát. Kurz kedden egyelőre annyit mondott: híd akar lenni a V4-csoport és Nyugat-Európa között.

(A Hír TV nyomán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.