A terror az úr Srí Lankán, a szigetországban végrehajtottak egy hetedik és egy nyolcadik merényletet is

Kijárási tilalmat hirdettek, a közösségi média működését átmenetileg felfüggesztették. A halálos áldozatok száma 207-nél jár, a merényletsorozat miatt eddig 7 embert vettek őrizetbe.

2019. április 21., 19:00

Szerző:

A helyi idő szerint vasárnap reggel 8:45-kor elindított, hat támadásból álló merényletsorozat után egy hetedik és egy nyolcadik merénylet is megrázta Srí Lankát. A hetediket az a pokolgép jelentette, amelyet a főváros, Colombo Dehivala nevű peremkerületének egyik szállodájában robbantottak fel, nem messze az állatkerttől. Rendőrségi közlések szerint ebben két ember vesztette életét. A nyolcadikról egyelőre annyit tudni, hogy Dematagoda negyedben történt egy háztömb mellett, ahol a Reuters colombói tudósítója szerint három rendőr vesztette életét.

Merényletek Srí Lankán A korábbi merényletsorozat egyik célpontja, a Zion-templom Batticaloában
Fotó: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

A merényletsorozat hatására a Srí Lanka-i kormány 12 órás kijárási tilalmat rendelt el, a közösségi média működését pedig átmenetileg felfüggesztik. Erről Harsha de Silva gazdasági miniszter írt a Twitteren. A kijárási tilalmat eredetileg este hattól akarták elrendelni, de aztán azonnali hatállyal életbe léptették. Két napra pedig az egész közéletet leállítják, 48 órás szünetet rendeltek el az állami hivatalok munkájában és az iskolákban is.

A merényletsorozatért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de tíz napja tett, titkosszolgálati forrásokon nyugvó rendőrségi felhívás szerint az angolul National Thowheeth Jama'ath (NTJ) néven ismert iszlamista szélsőséges szervezet öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandalizmusával. 

Korábban megírtuk, hogy Srí Lankán három templomot és három szállodát ért támadás. Rendőrségi bejelentések szerint a nyolc merénylet halálos áldozatainak a száma 207-nél jár, és körülbelül 450-en sebesültek meg. A halálos áldozatok között van 35 külföldi is. Eddig Kína, Hollandia és Portugália jelezte, hogy tudomása szerint 1-1 állampolgára a halottak között van, a török hatóságok pedig két halottról tudnak. A Srí Lanka-i külügyminisztérium ezen túl még három brit és két amerikai-brit halálos áldozatról tett bejelentést.

Rendőrségi közlések szerint összesen 13 embert vettek őrizetbe a merényletsorozat miatt. Az első hét elfogásáért indított indított akcióban három rendőr életét vesztette. Állítólag elkapták annak a furgonnak a sofőrhét is, amellyel a terroristák a merényletek helyszínére szállították a robbanószerkezeteket.

Ruwan Wijewardene védelmi miniszter nemrég angol nyelvű sajtótájékoztatón bejelentette, hogy terroristákat azonosították, a merényletsorozat vallási szélsőségesek műve, Harsha de Silva pedig azt írta, hogy a gyanúsítottak menekülés közben hajtották végre a két újabb merényletet. Ruwan Wijewardene szerint a Srí Lanka-i kormány minden intézkedést megtesz, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, és mindegyik elkövetőt felelősségre fogják vonni. 

Később  Ranil Wickremesinghe miniszterelnök is tartott egy sajtótájékoztatón,, amelyen elismerte, hogy ,volt információ” egy lehetséges merényletről, az ügyben elindítandó vizsgálat pedig ki fog térni arra, hogy miért nem tett senki megfelelő intézkedéseket az emberek védelme érdekében.

Bár a 21 milliós, buddhista többségű Srí Lanka lakóinak csak a 7 százaléka – mintegy 1,2 millió ember – keresztény, a vallást egyesítő erőnek tartják a két etnikum, a tamil és a szingaléz között.  A katolikusok egy része támogatja, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki, hogy a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a kisebbségben lévő tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt. Srí Lankán a polgárháború vége óta nem volt jelentősebb merénylet.

A Srí Lanka-i merényletsorozatot egymás után ítélték el a világ vezetői Narendra Modi indiai miniszterelnök, Imran Khan pakisztáni kormányfő, Theresa May brit miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, európai bizottsági elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Justin Trudeau kanadai kormányfő is. az Egyesült Államok nevében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyilatkozott hasonlóan, és ejtett róla szót a merényletsorozatról Ferenc pápa is, aki a húsvét vasárnapi áldásában kijelentette, „szeretetteljes közelségben” áll ahhoz a keresztény közösséghez, amely istentisztelet alatt vált támadás célpontjává. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.