Még össze se számolták a szavazatokat, máris bejelentette az elsöprő győzelmet a kormánypárt az ellenzék nélküli kambodzsai választáson

A kambodzsai kormányfő pártja elsöprő győzelemről számolt be vasárnap még a parlamenti választások első részeredményeinek közzététele előtt.

2023. július 23., 18:26

Szerző:

„Földcsuszamlásszerű győzelem előtt állunk... de még nem tudjuk meghatározni a parlamenti helyek számát” – jelentette ki Szok Ejszan, a Hun Sen kormányfő vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) szóvivője két órával az urnazárást követően az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. 

Mivel a fő kormányellenes mozgalom kizárását követően nincs hiteles ellenzék, a CPP a várakozásoknak megfelelően mind a 125 parlamenti helyet elnyerheti, akárcsak 2018-ban. Ezúttal a miniszterelnök egyetlen hiteles riválisát, az ellenzéki Gyertyafény Pártot zárták ki a megmérettetésből, mivel úgymond nem regisztráltatta magát „megfelelően” a választási bizottságnál. 

A délkelet-ázsiai ország választási bizottságának előzetes adatai szerint a bejegyzett több mint 9,7 millió szavazó legkevesebb 84 százaléka járult az urnákhoz. Ez két százalékkal magasabb részvételi arány, mint a legutóbbi, 2018-as voksoláson, és a második legmagasabb három évtizede. Hun Sen sietett önmagában a magas részvételi arányt is saját győzelmeként beállítani, úgy értékelve, hogy kudarcba fulladt száműzetésbe kényszerült valódi ellenzékének kísérlete arra, hogy a szavazás bojkottjára vegye rá a választókat. 

Hun Sen, a világ egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője 70 évesen készül lemondani, remélve, hogy megszilárdítja az irányítást, mielőtt átadja a hatalmat legidősebb fiának, a 45 éves, Hun Manet tábornoknak, aki az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában képezte magát. A politikus egy interjúban azt mondta: az átadásra-átvételre 3-4 héten belül sor kerülhet. Egyben figyelmeztette a választókat, hogy távozása után is ő fogja uralni a kambodzsai politikát. 

Szok Ejszan szerint egyértelmű, hogy Hun Manet is mandátumot szerzett. 

Kritikusai azzal vádolják Hun Sent, hogy visszaveti az alapvető szabadságjogokat, és az igazságszolgáltatási rendszert használja ellenfelei elhallgattatására, akiket tucatjával vetettek börtönbe. 

Hun Sen a választójogi törvény módosításával gondoskodott arról is, hogy azokat, akik nem vesznek részt a mostani szavazáson, kizárják a jövőben a jelöltek sorából, ami különösen a száműzetésbe menekült ellenzéki politikusokat sújtja. 

Kambodzsa az 1993-ban elfogadott, legutóbb 2022-ben módosított alkotmány értelmében alkotmányos monarchia. A tényleges hatalommal nem rendelkező uralkodó szerepe protokolláris, a jelenleg uralkodó, 70 éves Norodom Szihamoni királyt 2004. október 14-én választotta meg a kilenctagú tróntanács. A törvényhozó hatalom letéteményese a kétkamarás parlament. A felsőház, a Szenátus 62 tagjából 58-at az alsóház, a Nemzetgyűlés és a tartományi tanácsok tagjai választanak hat évre, két szenátort a király, kettőt a Nemzetgyűlés nevez ki. Az alsóház, a Nemzetgyűlés 125 tagját közvetlenül, öt évre választják meg.

(Kiemelt képünk: Választási tisztviselők készülnek a szavazatszámlálásra egy szavazóhelyiségben Phnompen 2023. július 23-án. A kambodzsaiak július 23-án olyan választásokon voksoltak, amelyeket a régóta vezető Hun Sen szinte garantáltan megnyer. Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP)

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amelyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek – mondta Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombati közleménye szerint.