Mégsem az LMP indíthatja Vitézy Dávidot főpolgármesternek?

Vitézy Dávid nem biztos hogy indul és nem biztos, hogy az LMP színeiben, ha igen – ez derült ki az ATV Start műsorából, ahová eredendően az e-jegyrendszer ügyében hívták.

2024. március 11., 18:28

Szerző:

„Nem döntöttem még ezt el, ígérem, hogy március végéig végleges választ fogok arra adni, hogy elindulok-e ezen a főpolgármester-választáson” – mondta az ATV Start című műsorában Vitézy Dávid. Mint válaszából kiderült, bár korábban az LMP jelöltjeként szellőztették meg a nevét, ez nem jelenti azt, hogy az LMP színeiben indulna. Amint azt válaszából sejteni lehet, az LMP csak egy szervezet, amely támogathatja jelöltségét: 

megkereste számos civil szakmai szervezet is és arra „unszolják”, hogy vállalja el a jelöltséget és induljon el a 2024-es főpolgármester-választáson.


Kamu vagy frankó Vitézy indulása?

Vitézy neve, mint az LMP lehetséges főpolgármester-jelöltje már tavaly ősszel – tehát jóval annak aktualitása előtt – felröppent, így lehetett akár arra is gondolni, hogy az LMP pusztán jobb alkupozícióba akar kerülni a választási egyezkedések során. Azóta azonban maga Vitézy is megerősítette, hogy megkeresték és nem is zárkózott el egyértelműen az indulástól. 

Januárban a Válasz Online írta meg, hogy egy birtokukba jutott – és az LMP által megrendelt –, közvéleménkutatás szerint Karácsony Gergelyre a budapestiek 38 százaléka szavazna, Vitézy Dávidra 16, míg a Sára Botondra 18 százalék. A felmérés szcenáriója tehát azzal számol, hogy az LMP elindítja Vitézyt, a Fidesz pedig a fideszes fővárosi főispán Sára Botondot küldi pályára.

Szabó Tímea – Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd frakcióvezetője – megfejtette, hogy Vitézy Dávid esetleges főpolgármester-jelöltsége csak abból fakadhat, hogy az LMP „Budapest elfoglalása érdekében” szövetkezik a Fidesszel – írta a Népszava. A politikus indulatos Facebook-bejegyzésében azt sérelmezte, hogy az Ungár Péter vezette párt nem feltétlenül Karácsony Gergelyt támogatja az idén esedékes önkormányzati választásokon Budapest élére. Ungár ekkor úgy reagált erre, hogy „úgy tűnik a Párbeszédnél egy kétállású kapcsoló az LMP-hez fűződő viszony: vagy össze kell olvadnunk, mint azt néhány hónapja még elvárták vagy kiátkoznak minket”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnök a Szabad Európa podcastjának beszélt arról, hogy Karácsony biztosra vett választási győzelme is elszállhat, ha Fidesz beáll Vitézy mögé. Mint fogalmazott: 

„Többféle verzió van, hogyha Karácsony Gergelyre ráindul Vitézy, és ráindul a Fidesz is, akkor is más eredmény jön ki, de ha mondjuk a Fidesz támogatja Vitézyt, mert úgy dönt, hogy a végén abban látja a szakértőben most a Fidesz újdonsült politikáját, akkor el fogja veszíteni.”

Vitézy pedig a Spirit FM műsorában szögezte le, hogy nem lesz a Fidesz jelöltje. Mint fogalmazott:

„Fontos, hogy legyen világos, a Fidesznek lesz saját jelöltje. Én ebben lényegében biztos vagyok, és abban is, hogy nem én leszek az.”

Szentkirályi Alexandra lehet a Fidesz jelöltje?

Erősen úgy tűnik, hogy Vitézy a Fidesz bejelentésére vár, attól teszi függővé, hogy elindul-e a választáson, hogy ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelötje. Az atv.hu értesülései szerint a tervek szerint a jövő héten bejelentik, kit jelöl főpolgármesternek a Fidesz-KDNP. Az oldal kormányközeli forrásai szerint Szentkirályi Alexandra lehet a befutó. Hogy mindez hogyan hat Vitézy esetleges indulására, azzal úgy látszik meg kell várni, amíg a Fidesz pontot tesz a találgatások végére. 

(Kiemelt képünk: Vitézy Dávid a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik című tárlatának megnyitóján az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 2021. július 15-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168)

 

 

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.