Világörökségi védelemre hivatkozva akar megszerezni értékes ingatlanokat az állam?

2018. április 25., 07:09

Szerző:

Kétszáznál is több budapesti belvárosi lakásra vagy társasházi közös tulajdonra jegyeztetett volna be elővásárlási jogot a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya, arra hivatkozva, hogy azok világörökségi helyszínen fekszenek – írja a Népszava.

Egy tavaly elfogadott törvény értelmében az ilyen területen fekvő vagyonelemeket az eladó köteles ugyanolyan feltételekkel felajánlani az államnak, mint egy másik vevőnek, az állam pedig eldönti, hogy kíván-e élni ezzel a joggal vagy sem.

A lap birtokába került okirat szerint a XI. kerületi földhivatal idén március végén arra hivatkozva utasította vissza az állam elővásárlási jogának bejegyzését, hogy az érintett ingatlanokban laknak, vagy társasházi közös tulajdont képeznek. A felsorolás szerint I. kerületi ingatlanokat tartalmazott a „kívánságlista”, vagyis a Vár, a Gellérthegy, Krisztinaváros, a Tabán és a Víziváros egy részén elhelyezkedő lakásokat érintette a kérelem.

Elővásárlási jogával élve 8,2 millió euróért, azaz több mint 2,5 milliárd forintért megvenné a volt Malév-székházat
Fotó: Google Street View

A Népszava korábbi cikke szerint Tokaj-Hegyalján több száz pincetulajdonos kapott értesítést arról, hogy a világörökségről szóló 2011-es törvény alapján az ingatlanukra bejegyezték a magyar állam elővásárlási jogát.

Sokan ezt az ötvenes évek „rekvirálásához” hasonlították ezt.

A lapnak az ügyben aztán nyilatkozott Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára, aki szerint elővásárlási jogot sem házra, sem termőföldre, sem szőlőre nem jegyeztetnek be. Közlése szerint január elsején lépett életbe a törvény, azóta több, mint száz adásvétel történt a világörökségi területeken, de az állam egyszer sem élt elővásárlási jogával.

A G7 gazdasági hírportál viszont érdekes összefüggéseket elemzett az elővásárlási jogbejegyzéssel kapcsolatban, még a választás előtt. A hírportálnak nyilatkozó szakemberek gyanúja szerint

a „világörökségi védelem” címszó alatt akár óriási profittal is értékesíthetik bizonyos körök a korábban vásárolt ingatlanaikat.

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő emiatt közérdekű adatigényléssel fordult a különböző tárcákhoz, önkormányzatokhoz, és a válaszokból kiderült,

eddig 51, főleg értékes világörökségi ingatlant kívánt eladni a tulajdonosuk, és jelezte ezt az államnak.

Eddig egy esetben tudni konkrétan, hogy az állam élni kívánt elővásárlási jogával. 8,2 millió euróért, azaz több mint 2,5 milliárd forintért megvenné a volt Malév-székházat.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.