„Sajnos az van, hogy ez egy hazug ország” – Rendőrsorfal nézett farkasszemet a tüntetőkkel az Országház főkapuja előtt

2018. május 8., 19:45

Szerző:

A leszakadó ég és a jégeső vetett véget kedd este tartott nagy Kossuth téri tüntetésnek. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy a feldühödött tömeg megrohamozza a rendőrsorfalat az Országház főkapuja előtt. A Mi vagyunk a többség csoport harmadik nagy ellenzéki tüntetése Este hatkor kezdődött az április 14-i és az április 21-i százezres megmozdulás után. Ma a tüntetések gyűrűjében az Országházban megalakult az április 8-i parlamenti választások nyomán felálló új Országgyűlés és Orbán Viktor negyedik kormánya is. Ennek történéseiről ebben az élő hírfolyamunkban számoltunk be részletesen, a ma esti demonstrációt alant követtük percről percre.

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

20.51 – Élő közvetítésünk véget ér. A helyszínről Biró Marianna, Bíró Veronika és Kökényesi Gábor tudósított, a cikket Ágoston Zoltán szerkesztette. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

20:42 A tüntetés kezd erőtlenné válni, még a közös skandálás se jön igazán össze. Kisebb csoportok kiabálnak, a lépcsőn is csak néhány rendőr áll.

 

 

20:35 – Új választást!

Szüljön az Orbán!

– skandálják!

20:31 – Uniós ügyészség! Elegünk van! – hangzik fel a két rigmus.

Fotó: Bíró Veronika

20:24 Gyetvai Viktor szerint a jelszó ezentúl nem „Orbán, takarodj!”, hanem az „Orkán, takarodj!” Még Tarnay Kristóf Ábel beszélt volna a Civilhálóról. Nyilván nem jött jól a vihar, de ez most olyan hidegzuhanyként volt, mint az április 8-i választások eredménye. Ennek ellenére nagyon jónak értékelik a rendezvényt, sokan voltak. Úgy gondolja, hogy most készenlétben kell lenni. Ha a Fidesz a kétharmados többségével olyan elfogadhatatlan törvényeket fogad el, mint a civiltörvény, vagy a Stop Soros!, akkor remélhetőleg megint ennyien megmozdulnak. Most az Orbán-rendszer gyakorlatilag korlátlan felhatalmazást kapott, ezért folyamatosan készenlétben kell állni. Egyelőre kis sikerekben gondolkodnak. Például hogy bejutottak ma délután a Kossuth térre, és színpadot is fel tudtak állítani. Remélik, hogy a kis sikerekből egyre nagyobbak lesznek, és végül sikerül lebontani az Orbán-rendszert.

Fotó: Bíró Veronika

20:14 – Újra bejelentkezünk egy élő videóban. Éppen a „Mocskos Fidesz!” zúg, aztán jön a „Soros hozott minket!” is. Néhány leülnek a rendőrök elé.

20.11 – Nagyon hideg van. – Viktátor! – gyújt rá a tömeg. Utána a „Fidesz-maffia!” zúg.

20:04 Mintegy kétszáz fős, eléggé vegyes csoport néz farkasszemet a rendőrökkel.

19.58 – Magyarország – skandálják most.

Fotó: Biró Marianna

19.45  Korábban a tüntetésen sikerült megszólaltatnunk Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd volt miniszterelnök-jelöltjét, aki  azért jött ki a tüntetésre, mert úgy gondolja, hogy a pártok és a civil mozgalmak egységére van szükség, és a parlamenten belül és a parlamenten kívül is küzdeni kell a változásért. Elmonndása szerint elég hamar otthagyta ma az alakuló ülést, mivel nem vette fel a mandátumát, csak a legelején vett részt. Ellenzékben lenni most nem könnyű feladat, ezért hálás azoknak, akik ott küzdenek majd.

Az összes diktatúra, amelyet megdöntöttek a világon, azt mutatja, hogy küzdeni kell. Mindenkinek, mindenhol.

19.43 – Magyar rendőr rendőr velünk van – skandálják a tüntetők az Országház előtt álló készenlkétisek sorfalának.

19:40 A tüntetésnek egyébként  hivatalosan vége. Elázott a hangtechnika, életveszélyes lenne visszakapcsolni.

Mèg Tarnay Kristóf Ábel beszéde lett volna hátra – árulta el kérdésünkre Gyetvai Viktor.

19.35 – Élő videónk a Kossuth térről. Néhány tüntető Orbán-arcképet tapos meg, zúg az „Orbán, takarodj!”.

19:34 – Úgy tűnik, vége a beszédeknek, csak a skandálás megy. Senki nincs a színpadon.

19:30 – A tömeg a parlament felé fordulva megy a skandálja a rigmusokat.  

Felállnak a rendőrök, egyre többen érkeznek. – Bűnözőket védtek – gyújtanak rá a tüntetők a rigmusra.

19.24 – Eláll az eső, az emberek visszatérnek a szabad ég alá. úgy tűnt, mintha meg akarnák rohamozni az Országház kapuját, amely előtt rendőrsorfal áll.

Fotó: Biró Marianna

19.23 – Valami ég

– írja mind a két bőrig ázó munkatársunk, Biró Marianna és Bíró Veronika a helyszínről. Zúg a „Mocskos Fidesz!” rigmus. A tömeg dühös.

19.18 – A tüntetés megszakadt, aki tud, menekült a leszakadó ég alól.

Dörög és villámlik is. Egy-egy „Orbán takarodj!” azért elhangzik. 

Fotó: Bíró Veronika

19.17 – Mocskos Fidesz – skandálják az árkádok alól.

 

 

19.11 – Elkezdett dörögni az ég. A Kossuth téren esik. Jégeső – konstatálja Bíró Veronika.

19.07 – Lakatos Béla, Ács polgármestere következik. A volt fideszes, most momentumos politikus hatalmas tapsot kap. szerinte a legnagyobb bűne, lehet, hogy az, őszinte. Ellenzékben polgármesternek lenni nagyon nehéz Mindenhonnan ütéseket kapnak, meg kell alázkodjanak. Elmondja, amit korábban már több intterjúban is, vagyis hogy mikor ábrándult ki a Fideszből. Arról beszél, hogy

el kell hitetni, magyarázni a vidék emberének, hogy ő a fontos, nem a migránsok.

– Sajnos az van, hogy ez egy hazug ország – fűzi hozzá.

Fotó: Biró Marianna

Ő – meséli – Orbán Viktorral sörözött, aki most azt mondja, hogy hatszáz éve migránsok a cigányok. Csináltat erről egy pólót – árulja el. – Szegregálva vannak, de ugyanolyan emberek. Ugyanolyan részei a társadalomnak, mint mások. Elmegy vidékre és elmondja nekik az igazat.

Hogy nem az Orbántól kapott tízezres csekk, hanem az életük számít.

 

19.05 – Galkó Balázs szavalja el József Attila versét. A számokról.

19.02 – Hatalmas vihar lesz – jósolja  helyszíni tudósítónk, Biró Marianna. Az időjárásról beszél.

18.55 – Hidvéghi B. Attila, a Romnet főszerkesztője felszólalásában a romaombudsmantól kezdve a romákat érintő diszkrimináció minden formájáról említést tesz. Helyreteszi azokat, akik a romák Fideszre adott szavazatainak tulajdonítják az új kétharmadot, aztán arról beszélk, hogy változásra van szükség az árkok betemetése érdekében. Cselekedni kell, mi vagyunk a jelzőtüzek. Cselekedjünk egyként. Így lehet megmutatni, hogy mi vagyunk a többség – mondja. Szót ejt Farkas Flóriánról, hogy ilyen emberek képviselik a cigányokat, miközben a jó képességű, művelt, tanult emberek elmennek. Az újságírók, az újságírás védelméről beszél

– A bűn védett, védendő Magyarországon

– vonja le a következtetést. Beszél az újságírók, az újságírás védelméről is. A MÚOSZ-petíció támogatására és az aHanghoz csatlakozásra szólít fel. Ember vagyok, magyar, büszke roma, s nem hagyom, hogy senkiként kezeljenek.  Ti se hagyjátok! – zárja a mondanivalóját. – Nem hagyjuk! – skandálja a tömeg.

18.52 – Az április 14-i és az április 21-i tüntetéstől eltérően vonulás most nem lesz.

18.48 – Parti-Nagy Lajos videoüzenetét játsszák be. Ő kérdéseket tesz fel – többek között azt firtatja, milyen rendszer ez –, aztán arról beszél, hogy a hatalom fél. Mit mondjak, nem irigylem őket – ereszt egy egy fricskát.

18.41 – Gyetvai Viktor felszólalása következik. elég vérszegényen indít. – Volt egy álmom egy olyan Magyarországról, ahol nem ébredünk narancs térképre. Nem taszítják ki a társadalom többségét, nem szalámizzák fel az ellenzéket... Ez az álom elbukott. Van egy álmom. Hogy ez a Magyarország megvalósulhat általunk, civilek által Szerinte szégyen ez a feudális világ, ennek véget kell vetnünk.

Válasszatok! Itt maradunk és szólunk vagy kussolunk és elmegyünk – kérdezi. A tömeg éljenezve megszavazza kézfeltevéssel a maradást. 

A változás az utcán indul, de nem ott fejeződik be. Aktivizálódásra, cselekvésre szólít. – Tennünk kell, nem várhatunk a Messiásra Nem egy két, hanem sok száz tisztességes ember kell. Nemcsak Budapesten, vidéken is. Mutassuk meg együtt, hogy teszünk azért, hogy Orbán Viktor megbukjon. Elsődleges dolog, hogy az Orbán-kormány menjen, de hosszú távon kell jó oktatás is – állítja. El kell kezdeni dolgozni , el kell kezdenünk a mai, valós idejű történelmet írni – fűzi hozzá. Azt nem árulja el, hogy a valós idejű történelem fordulat mit jelent. – Gyertek, kezdjünk el cselekedni egy szabad, békés, nyugodt, európai Magyarországért - búcsúzik.

Kérdéseket tesz fel: milyen rendszer ez?

 

18.38 – Gulyás Balázs kér mindenkit, hogy emelje fel a mobiltelefonját. Kicsit világos van még az egyébként látványos fényárhoz a zseblámpákkal. – Mi vagyunk a többség – skandálja a tömeg.

18.32 – Itt van a Momentum Mozgalom is.

Fotó: Bíró Veronika

18:27 Következő felszólalóként a KDNP-ből kiugró Lukácsi Katalin áll színpadra. Egy hónapja, hogy újra kétharmados többséget szerzett a Fidesz – emlékeztet, hozzáfűzve, hogy harmadjára bizonyítják a tüntetők, hogy pártállástól függetlenül szeretik ezt az országot.

– A jövő a tiétek, nem pedig azoké, akik félelmükből a saját országukban rendőrsorfal mögé bújtak

– mondja. Az idősebbekhez is szólva „láthatatlan szövetség” megkötésére kéri a tömeget. A harmadik kétharmad nem fogja megkönnyíteni a dolgukat, de valójában nem az övék a hatalom. A hatalom a mienk: a szeretet hatalma, nem pedig a hatalom szeretete – idézi Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely független polgármesterét.

Beszél arról is, hogy Orbán Viktor nem keresztény és nem demokrata.

– Kit választotok: Orbánt vagy Jézust?

– teszi fel a nap legsúlyosabb kérdését. Kéri, hogy a kilakoltatások ellen is hallassa hangját a tömeg, mert a hatalom megrettenthető. Vidékről, szabad sajtóról, a Magyar Hangról ejt szót, aztán az időközi kampányokban való részvételre szólít.

18.20 – Gulyás Balázs szólal fel. Elutasítjuk a Fidesz gyűlöletre építő rendszerét – kezdi. Örményországról beszél, ahol tüntetéseken sikerült távozásra kényszeríteni a miniszterelnököt, és bár ez szerinte jó hír, de rajtunk nem segít.

Ott van az ellenzéknek vezetője, itt nincs

– állítja. Nem az a cél, hogy egyik vagy másik ellenzéki párt előnyhöz jusson, hanem hogy végre leváltsuk ezt a korrupt rendszert! – harsogja, utána pedig koordinációt követel. Megkéri a tömeget, hogy tegye fel a kezét, aki azt akarja, hogy egy ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypártokéval. – Már az időközin, Józsefvárosban és a többin – mondja. Szerinte ha egy párt nem járul ehhez hozzá, akkor tudjuk, mit várhatunk tőle. Az emberek előrébb jártak, mint a parlamenti pártok.

Fotó: Biró Marianna

18.17 – Alakul a tömeg, de a Kossuth téren még mindig van hely.

Fotó: Biró Marianna

18.15 – Küldj levelet az MTVA vezetőségének! – kérjük a Parlament előtt tüntetőket. Az új Országgyűlés megalakulása alkalmából a Mi vagyunk a többség! csoport által a Parlament elé meghirdetett mai tüntetésen tovább terjed aHang! Ismét elmondjuk, mit lehet tenni a magyar közmédia átalakításáért, újabb állampolgári tettre ösztönözzük az MTVA működésével elégedetlen állampolgárokat. Az aHang digitális mozgósító platformon futó, a közmédia átalakításáért indított petíciót már csaknem 8500-an aláírták - ez már olyan szám, amely jelentősen megdobná az M1 Híradó nézettségét. De nem állunk meg a gyűjtéssel, és további akciókkal mutatjuk majd meg: kikényszeríthető a változás.

Az MTVA működésével elégedetleneket a tüntetésen arra biztatjuk majd, hogy ők is küldjék el együttműködő partnerünk, a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) által megfogalmazott nyílt levelet a magyar közmédia vezetésének. Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke május 3-án, a Sajtószabadság Világnapja alkalmából a közmédia székháza elé szervezett, sajtótájékoztatóval egybekötött akciónkon jelentette be, hogy a szervezet nyílt levelet küld az MTVA vezetőségének Orbán Viktor Kossuth-rádiós interjúinak kapcsán. A magyar közmédia elégtelen, jogszerűtlen működéséről, a magyar sajtószabadságra és az újságírókra leselkedő veszélyekről Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője, a közmédia egykori újságírója ejt majd szót a mai tüntetésen. Ő kéri meg a résztvevőket arra, csatlakozzanak a tömeges levélküldő akcióhoz. Teljen meg elégedetlenséggel az MTVA vezetőinek postafiókja! – hangzik az a közlemáény,y amelyet az aHang juttatott el szerkesztőségünknek is .

18.13 – Az Országház előtt három villamos vesztegel.  Terelik a tömeget, hogy tovább tudjanak menni.

Fotó: Bíró Veronika

18.12 – Új kedvenc transzparensünk így hangzik: Focistákat szülök. 

18.09 – Az egyik fő szervező, Gyetvai Viktor szerint már tízezren vannak a Kossuth téren, de még várnak a kezdéssel.

Fotó: Biró Marianna

18.05 – Most már annyian vannak, hogy elakad a tömegben a 2-es villamos.

Fotó: Bíró Veronika

18.02 – Zenével kezdenek. A Nem tetszik a rendszerrel.

 

17. 59 – A választási csalás nem bűn, ha meggyónod – hirdeti egy transzparens. Eddig ez a kedvencünk.

17.58 – Osztanak Soros-pénzt is, bár Németh Szilárd ma némi következetlenségről tett tanúbizonyságot, ő is megszavazta ugyanis, hogy az általa Soros György emberének tartott Szél Bernadett az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a tagja legyen.

Fotó: Biró Marianna

17.57 – Bauer Tamás EU-zászlóval érkezik, rádiót hallgat.

Fotó: Biró Marianna

17.55 – Gyűlik a tömeg.

Fotó: Biró Marianna

17.51 – A Magyar Nemzet szerkesztőségének egy része által készített hetilap, a Magyar Hang szamizdatnak szánt 0. számát az Alkotmány utca sarkán árulja két újságíró. Ára 500 forint. Mindjárt veszünk egyet.

Fotó: Biró Marianna

17.45 – Nem tűrünk még 4 évig, tüntetünk a végsőkig! – fogadkozik valaki a transzparens tanúsága szerint.

Fotó: Biró Marianna

17.30 – Fél órával kezdés előtt pár százan lézengenek a Kossuth téren.

Fotó: Biró Marianna

 

17.25 – A készenlétiseket most vezénylik ki az Országház főbejáratához.

Fotó: Biró Marianna

17.20 – Kezdés előtt negyven perccel csend és béke honoil a Kossuth téren. Rendőri készültség nulla, de a tér közepén már állnak a zászlók és a színpad is.

Fotó: Biró Marianna

 

 

15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.