Új választást követelt a soha nem látott tömeg

Három részre szakadt a budapesti kormányellenes tüntetés után a tömeg, egy csoport a Fidesz-székházhoz ment, egy másik az Oktogonra, a harmadik pedig maradt a Kossuth téren, ahol a Parlamentet védő kordont rázták és farkasszemet néztek a rendőrökkel.

2018. április 14., 23:12

Szerző:

Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért címmel tartanak szombat délután fél hattól tüntetést az Operánál. A szervezők a vasárnapi választás szavazatainak újraszámolását, tisztességes választást és új választási törvényt, valamint gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát követelnek. Emellett azt is, hogy az ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért.

A Facebookon 38 ezren jelezték részvételüket, és további 85 ezren érdeklődnek az esemény iránt – e számok alapján az elmúlt évek egyik legnagyobb kormányellenes tüntetése lehet a megmozdulásból, amelyhez az ellenzéki pártok is csatlakoztak.

A Mi vagyunk a többség Facebook-oldalán közzétették a szombatra meghirdetett ellenzéki tüntetés pontos útvonalát, erről térképet is mellékeltek. A gyülekezést 17.30-ra hirdették meg az Operához, innen vonul majd a tömeg az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át a Kossuth Lajos térre, az Országházhoz.

 GFél öt óta gyűlik a tömeg a kormányellenes tüntetésre – öt órára több ezresre duzzadt
Fotó: Bíró Veronika

A tüntetést a 168 Óra folyamatosan közvetíti, cikkünk folyamatosan frissül.

17:00 Még több mint fél óra van a tüntetés kezdetéig, de már most hatalmas a tömeg az Oktogonon. A teret még nem zárták le, de már állnak a rendőrök, feltorlódnak a leszállók a villamosnál. Az Andrássy út az Operaház irányába már le van zárva. A Liszt Ferenc teret már „elfoglalták” a lilalufis momentumosok, de rengetegen érkeznek mindenféle pártjelzés nélkül a Hősök tere irányából.

17:05 Egy platós kocsin lesz rövid köszöntés, 17.45-18 óra körül indul a tömeg a Kossuth tér felé, ott lesz színpad.

Beszédet mond majd Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Lukácsi Katalin, volt KDNP-s politikus, Gulyás Balázs és Gyetvai Viktor civil aktivisták is.

A rendőrség lezárta a környéket, a Belvárosban nem könnyű közlekedni. Már több ezer ember van az Oktogonnál, érkeznek a focidrukkerek és a jobbikosok az Erzsébet tér felől.

17:15 Teljesen megtelt az Opera előtti terület, összeért a tömeg, mely még csak most gyülekezik. Skandálnak, főként azt, hogy Fidesz-maffia!

17:17 Érkeznek:

Kormányellenes tüntetés az Operaháznál
Fotó: Bíró Veronika

 


Fotó: Bíró Veronika

17:20 Egyre változatosabb tömeg gyűlik, tudósítóink szerint a Nyugati tér felől hatalmas csapatokban érkeznek a demonstrálók.

17:22 

 
 
 

17:25 Beállt az Andrássy, nem nagyon lehet közlekedni már a járdán sem.

17:28 Tudósítónk szerint a Fidesz Lendvay utcai székházát körbekerítették, az utcákat pedig hermetikusan lezárták a rendőrök.

17:37 Bajnai Gordon nemcsak, hogy tüntet, de pár mondatot a 168 Órának nyilatkozott is.

17:45 A hatalmas tömeg elindult a Kossuth tér felé – pontosabban csak egy része, mert annyira sokan vannak, hogy a középső szektor meg sem tud mozdulni.

17:50 A tömeg eleje már az Andrássy út torkolatánál jár, mások még meg se mozdultak.

17:53 Nem csak Bajnai Gordon tűnt fel a tömegben, hanem Kunhalmi Ágnes is, az MSZP-elnöki posztra nemrég bejelentkezett képviselő.

 

17:55 Egyik tudósítónk rossznak találja a szervezést, sok a bizonytalanság, még mindig özönlenek az emberek a Deák tér felől az Operához, holott a tömeg már a másik irányba tartana.

17:57 Egyre nagyobb a tömeg.

Hatalmas tömeg
Fotó: Bárkay Tamás
És egyre gyűlik...
Fotó: Bárkay Tamás

18:02 Egyelőre nem sokat haladt előre a tömeg, sőt, mintha egy helyben toporogna, viszont tudósítóink mindegyike arról számol be, hogy mostanra az Andrássy út és a környékbeli utcák egyikén se lehet mozdulni.

18:05 A környéken mindenhol akadozik az internetelérés, hatalmas a káosz.

18:10 Még mindig érkeznek az emberek a már vonulók közé.

Gigantikus tömeg az Andrássy úton
Fotó: Merész Márton

Fotó: Merész Márton

Fotó: Merész Márton
Szakaszosan feltűnnek molinók, a szervezés némi kritikát váltott ki
Fotó: Merész Márton

18:20 Csak araszolni tud a tömeg, közben különböző skandálások hangzanak fel: Viktátor! Gázszerelő! Mi vagyunk a nép! Európa! és hasonlók.

18:26 Tudósítónk, aki közvetlenül az Operaháztól 17:45-kor jelezte, hogy kiadták az indulásra vonatkozó felhívást, ezekben a percekben ért ki a Bajcsy-Zsilinszky útra, ahol már lehet haladni, az úttestet teljes egészében elfoglalják a tüntetők.

18:35 A tüntetőkhöz folyamatosan csatlakoznak újabb demonstrálók.

18:55 tudósítónk már befordult az Alkotmány utcába, már látszik a Parlament, ahol hatalmas tömeg torlódott fel. A Bajcsy-Zsilinszky út elejéről nem látszik az Oktogon felé a tömeg vége: előfordulhat az eleje már a Országháznál jár., miközben a vége még az Operánál.

19:00 A tömeg megtölti a Kossuth teret, valaki már a színpadon, de egyik tudósítónk sem tud beszámolni arról, hogy ki. Azt mondja, hogy a tömeg vége még mindig az Operánál tart. Megtelt a Kossuth tér, oldalt állítólag még van hely.

19:05 A fiatal Orbán szövegét vágják be: szabad választásokra készülünk, de még mindig a kormány tulajdonában van a sajtó.

19:08 Tudósítónk összefutott Kész Zoltánnal is, hogy mit mondott, arról ebben a cikkünkben olvashatnak.

Kész Zoltán a kormányellenes tüntetésen
Fotó: Bíró Veronika

 19:25 Tudósítónk megtalálta a legjobb transzparns-szöveget: Kávéfőzőt Lucának! 

19:26 A színpadon bemondták, hogy megkockáztatják, hogy 100 ezernél többen vannak, a Kossuth tér lassan tényleg megtelik, de sok ezren még egy lépést se tudtak haladni az Operaháztól.

19:30 Tudósítóink eddig jutottak:

Hihetetlen tömeg
Fotó: Bíró Veronika

19:30 Közben a színpadon videót játszanak be: „Hernádi Judit vagyok, színésznő, más szóval senki. És a szívem minden szeretetével üdvözlöm a többi senkit, aki egy jobb, igazságos országot szeretne.”

Soha nem látott tömeg a NER-ellenes tüntetésen
Fotó: Merész Márton

19:33 „Sokan vagyunk, és talán elegen is”. Komáromy Gergely bejelenti, G Ras az első fellépő, mindjárt kezd. Rövid lesz a műsor, hogy mindenki meghallgathassa. G Ras annyit mond: szabad, demokratikus államban szeretnénk élni.

Felhívja ő is a figyelmet, hogy maradjon békés a tüntetés, hogy ne a szervezőket tegyék felelőssé. Legnagyobb ereje a békés tömegnek van. Mi vagyunk a többség. Ez nem valami fájdalmas hattyúdal, hogy elvesztettük Magyarországot, ez valaminek a kezdete.

19:36 Még mindig özönlik a tömeg. A parlament körüli utcákba vezényelt rendőrök elkezdtek felöltözködni, mindenkinél rohamosztagos felszerelés is van.

19:40 Lukácsi Katalin is felszólalt, s a volt KDNP-s politikus, most nem tudjuk, milyen minőségben szólalt fel, de többek között azt mondta: ugyanannyian vagyunk, mint a kormányra szavazók, sőt többen.

Arról beszélt, hogy a választás eredményét a tömeges csalások, szavazatvásárlások érdemben nem befolyásolták, de az igen, amivel a Fidesz valójában elcsalta a voksolást: a média legyalulása. 

19:45 Az Alkotmány és a Honvéd utca sarkán megtorpan, torlódik a tömeg. A Szalay utcában hatalmas tömeg torlódott fel, de úgy tűnik,már csak innen megközelíthető tér – jelenti egyik tudósítónk.

19:50 Hatalmas a rendőri készültség, a Kossuth térre már-már lehetetlen a bejutás. Képek:

Rendőrök készülődnek, rohamosztagos felszereléssel indulnak a békés tüntetők közé
Fotó: Kökényesi Gábor
Rendőrök készülődnek, rohamosztagos felszereléssel indulnak a békés tüntetők közé
Fotó: Kökényesi Gábor
Rendőrök készülődnek, rohamosztagos felszereléssel indulnak a békés tüntetők közé
Fotó: Kökényesi Gábor

19:52 Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője szólal fel. Azt mondja, ő egy senki, de a névtelen kormány propagandacikkekben már nevezték fogyatékosnak is. Ezután tényeket sorol, hogy mivel csalta el a választást a Fidesz.

„Aki csal, az megbukik. Ha a Fidesznek van becsülete, akkor feloszlatja a parlamentet, s kiírja az új választást.”

A tömeg hatalmas üvöltésbe kezd, s új választást követel.

Soha nem látott tömeg a NER-ellenes tüntetésen
Fotó: Merész Márton

19:55 Gulyás bejelenti, hogy jövő szombaton a Kossuth téren még többen lesznek, s tisztességes feltételekkel új választás kiírását fognak követelni.

20:04 Polt Péter takarodj, skandálják.

Soha nem látott tömeg a NER-ellenes tüntetésen
Fotó: Merész Márton

20:10 Gyetvai Viktor aktivista, a diáktüntetések egyik szervezője arról beszélt, ez a tüntetés reményt jelent, reményt arra, hogy egy jól szervezett kisebbségből is lehet szerezni kétharmadot. „Demokratilus békében akarunk élni. A Fidesz kisebbségből kapott kétharmadot. És nemcsak a csalásra alkalmas választási rendszerrel van a baj. Még egy probléma van, hogy nincs szabad sajtó.

 „Nem hagyjuk elveszni a hazánkat”. 

Soha nem látott tömeg a NER-ellenes tüntetésen
Fotó: Merész Márton

Gyetvai azt is bejelentette, ragaszkodnak ahhoz, hogy a múlt vasárnap már nem is orvosolható, az ellenzéki pártok tudatosítsák: bármikor is lesz, legközelebb már egyetlen esélyes ellenzéki jelöltre akarnak indulóként.

20:24 Gulyás Balázs még egyszer arra szólít mindenkit, hogy békésen, rendezetten tüntessenek, majd menjenek haza ma este, aztán jövő szombaton menjenek vissza a Kossuth térre este hatra, s követeljenek új választást.

A tömeg elénekelte Himnuszt, majd az Örömódát, ezután a tüntetésnek hivatalosan vége.

20:40 A tömeg oszlik, de több csoportosulás még nem haza indul. tüntetők egy tömege az Oktogon felé tart. A rendőri készültség magas.

Soha nem látott tömeg a NER-ellenes tüntetésen
Fotó: Merész Márton

21:04 Rendbontásról nem tudni. Szombat van, felmérésünk szerint a távozó tüntetők legfőbb kérdése, hova üljenek be egy sörre.

21:06 Rengeteg csoportosulás alakul ki városszerte. Nem mennek haza. Orbán távozását követelik. Lezárják a rendőrök az Oktogon nyugati felét. Koncert kezdődött.

21:38 Egyre nagyobb tömeg halad az Andrássy úton az Oktogon felé. Úgy tűnik, a Kossuth teret szépen lassan kiüríti a rendőrség, ám a rohamrendőrök nagy erőkkel az Oktogonra vonulnak, miután egyelőre a legnagyobb tömeggóc ott látszik kibontakozni, a Lánchidat nem tudta nagy számú demonstráló elérni.

22:00 Mintegy kétszáz tüntető a Fidesz Lendvay utcai székházához indult. 

22:40 Három részre szakadt a budapesti Fidesz-ellenes tüntetés után a tömeg, egy csoport a Fidesz-székházhoz ment, egy másik az Oktogonra, a harmadik pedig maradt a Kossuth téren, ahol a Parlamentet védő kordont rázzák és farkasszemet néznek a rendőrökkel.

 

 

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.