Újra tízezrek tüntettek a budapesti utcákon, május 8-án tartják a következő nagy Kossuth téri demonstrációt

2018. április 21., 21:45

Szerző:

Május 8-án fogják tartani a következő nagy ellenzéki tüntetést – derült ki a szombati nagyszabású ellenzéki demonstráción. A szervezőknek egy hét alatt már másodszor sikerült több tízezer embert az utcára hívniuk, tiltakozásul az Orbán-kormány politikája ellen. A résztvevők száma folyamatosan nőtt, kezdésre, szombat este hat órára még csak néhány ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren, de mire a Szabad sajtó útján felállított színpadhoz értek, a szervezők már százezres tömegről tettek bejelentést. Beszédet mondott Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester is, aki a múlt heti ellenzéki tüntetésre csak a levelét küldte el.  A demonstrációhoz vezető útról ebben a cikkünkben írtunk, alább pedig élő közvetítésünket olvashatják. 

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS 

 

22:45 Élő közvetítésünk itt véget ér. A tüntetést Biró Marianna,a Bíró Veronika, Bárkay Tamás és Kökényesi Gábor követte a helyszínen. szerkesztőként Herczeg Szonja és Ágoston Zoltán dolgozott mellettük. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

22:44 Az Oktogonnál a helyzet kezd háború nélküli állóháborúvá fajulni. Oszlik a tömeg, néhányan még a síneken ülnek. 

22:43 Úgy tűnik, van, akinek a molinó kevés:

 

22:32 Egy szervező arra kérte kollégánkat, hogy a bicikliutat hagyja szabadon. 

22:23 Előkerült egy „No pasaran!” (Nem fognak átjutni!) feliratú transzparens is a síneken demonstrálóknál. Az ismert baloldali jelmondatot nemrég néhány percig Tilos az átjárás! fordításban szerepelt itt. Ezt merő szórakozásból csináltuk, mert a Micimackó sokkal szórakoztatóbb, mint ez a tüntetés. (Tudjuk, a Micimackóban Tilos az Á volt. Köszönjük olvasóinknak, hogy kiszúrták a tévedést.)

Fotó: Biró Marianna

22:21 Néhány tüntető blokkolja a 4-6-os villamos útját. Páran leültek az úttestre.

Fotó: Biró Marianna
Fotó: Biró Marianna

22:10 A Nyugati pályaudvar felől is érkezik egy kisebb csoportosulás. Közben a molinót megpróbálják összeragasztani:

Fotó: Biró Marianna

22:08 Néhány száz ember érkezett az Oktogonra. Menet közben az „Orbán egy geci” feliratú molinó elszakad. A helyszínen már felállt a rendőrfal, de az utat nem zárták le. 

Fotó: Biró Marianna

21:59 Az Oktogon előtt néhányan rázendítenek a Kossuth-indulóra. Mintha a Fidesz választási eredményváróján Orbán nem azt vezényelte volna Semjénnel karöltve.

21:57 Beszélgetés. Fiatal lányok: – Menjünk most már inkább. – De én benne akarok lenni a tévében!

A kocsi a Nagymező utcánál tart, mindjárt az Oktogonra ér a tömeg.

21:52 Demokráciát! – skandálják, akik a Nyugati pályaudvar felé tartanak a a Bajcsy-Zsilinszky úton. Kerülővel mennek az Oktogonra.

Fotó: Biró Marianna

21:44 Az Erzsébet téren turisták csatlakoznak a buszhoz. Talán azt hiszik, hogy a bulinegyed szolgáltatásainak része. Közben az elvileg a Lendvay utca felé haladó társaság elbizonytalanodott. Többen elindultak a Bajcsy-Zsilinszky úton hazafelé.

21:37 Egy társaság a Fidesz Lendvay utcai székháza elé akar menni. Egyelőre együtt vonulnak az Oktogon felé tartókkal. 

21:34 Megyünk az Oktogonra, buli lesz! – hangzik a kocsiról. Egyre többen szegődnek a nyomába.

Fotó: Biró Marianna

21:30 Az Oktogon felé tartók „Nem megyünk haza, mert otthon vagyunk!” – felkiáltással indultak útnak. Occupy Oktogon mellény van rajtuk, rendőri kísérettel ballagunk mi is velük. 

21:24 A felvezető busszal pár százan indulnak az Oktogon felé. A Nem tetszik a rendszer című szám megy. 

21:17 Akadt egy önjelölt szónok, valaki felszökött a színpadra, és elkezdte olvasni a saját beszédét, de a hangját gyorsan lekeverték.

21:10 Kezd elszállingózni a tömeg. 

Fotó: Biró Marianna

21:08 Feljönnek a színpadra a szónokok, a tüntetés a Himnusz eléneklésével hivatalosan véget ér. Utána az Örömóda következik, mint a múltkor is.

Fotó: Biró Marianna

21:07 Jön a hagyományos közjáték a tömeg világító mobiltelefonjaival. Ezzel most az ellenzéki pártoknak üzennek, hogy egy jelöltre van szükség.

Fotó: Biró Marianna

21:05 A hódmezővásárhelyi polgármester beszéde után Gulyás Balázs bejelenti, hogy

május 8-án, a parlament alakuló ülésének napján tartják a következő nagy Kossuth téri tüntetést.

– Ott lesztek? – kérdezi. – Ott! – harsogja a tömeg.

20:41 Márki-Zay Péter következik. A tömeg őrjöng.

Elég sokat elárul, hogy 12 éves fiúk őrülnek meg az érkezésének hírére. Azzal indít, hogy a múlt héten megtapasztalta, mi az értelme a tüntetésnek: hogy van remény. Szerinte el kell fogadni ez a választási eredményt, de ez nem egy vesztes sereg. – Hinnünk kell benne, hogy ami nem öl meg, az megerősít – idézi fel a közhelyet. A magyar nép – folytatja – ezen a választáson leváltotta az ellenzéket. Nem bízhatjuk a jövőnket olyanokra, akik nemhogy a nép, hanem a saját érdekükben sem képes összefogni. Minden pártban vannak tisztességes emberek, de olyanok is, akik nem valók a képviseletünkre. Utóbbival a Fidesszel kollaborálókra céloz, aztán kétségbe vonja hogy a Fidesz nemzeti és keresztény lenne. – Senkinek ne legyen kétsége, hogy nekünk Magyarország az első – mondja hatalmas üdvrivalgásra.

Beszél arról is, hogy a hódmezővásárhelyi győzelem és az országos vereség is azt mutatta, országos, össznemzeti összefogásra van szükség. – Összeköt bennünket, amit együtt veszítettünk el. Harcolni fogunk mind a 106 választókörzetben. Biztosítani fogjuk, hogy mindben összefogjanak a szabad magyarok. Lesz egy ellenzéki jelölt mindenhol – állítja. Fognak harcolni a fideszes ügynökök ellen is, a vidékiekért is, a sajtóért is. 

Végig ismétli: harcolni fogunk.

Az elhallgatás, hazugság ellen, az igazságért, egy olyan ügyészségért, amely a magyarokat és nem a bűnösöket védi. – Nem engedjük, hogy a bíróságok függetlenségét felszámolják. 

Van új ellenzék és lesz új ellenzék: ti vagytok az új ellenzék

– mondja. Ennek az új ellenzéknek a szervezésében ő is részt vesz. Eddig tízezren csatlakoztak a rendszervaltas2018.hu portálon A független hódmezővásárhelyi polgármester szerint egyik elnyomó rendszer sem tart örökké,

és még az sem biztos, hogy a bukásához négy évet kell várni.

ezt félelmetes ujjongás kíséri a tömeg részéről. – Orbán, takarodj! – hangzik fel.

Márki-Zay Péter szerint számos eszköz van a harcra. Ne kívülről várjuk a segítséget, a  szabadságát bármely nép csak maga vívhatja ki, a manipulált tömegek rájöhetnek, hogy átverték őket, Ez is veszélyezteti a Fideszt, de azt sem kívánhatja senki, hogy erőszak legyen. – Az csak a Fideszre jellemző – fűzi hozzá. Egy egységes, összetartó ellenzéknek csak a békés út járható.

Fotó: Merész Márton

A a polgármester beszélt a megfélemlítésről is. Szerinte a megzsaroltak mától fogva nincsenek egyedül, senkit sem hagynak magára – ezt „Nem hagyjuk!”–kal nyugtázza a tömeg – mindenkinek akkor is el kell jönnie, ha a legkisebbet bántódás éri.

– Ha együtt maradtok, s kiálltok mindenkiért, holnap megdől ez a hatalom. Ha mind szóltok, akkor semmi sem maradhat titokban

– lelkesíti a tüntetőket Márki-Zay Péter. Elmondja, hogy a Fidesz bosszújának áldozatait meg kell védenünk. – Ne féljetek! Ez a rendszert csak a félelem tartja össze. Ha holnaptól senki nem fél, ez a rendszer összedől. Mindenkinek most kell döntenie, a történelemkönyv lapjainak mely oldalára akar kerülni. Mi nem félünk Aki feláll és borít, mi megvédjük. – Nem félünk – ismétli a tömeg.

– Ti mindannyian ma eldöntitek, hogy mit fognak gondolni rólatok a dédunokáitok. 

Nincs időnk megvárni a jövőt. MOST– üzeni Márki-Zay Péter szerint ez a tüntetés.

Megkéri a tömeget, hogy fogják meg az egymás mellett állók egymás kezét – Aki mostantól a legkisebbet is bántja közülünk, annak mindannyiunkkal kell szembenéznie. Fogjátok meg lélekben egymás kezét, s soha többé ne engedjétek el – búcsúzik. 

20:32 Gulyás Balázs a színpadon. – Beszéltünk civilekről, vidékről, sajtóról, de most a félmillió kivándoroltról lesz szó – mondja, aztán Pap Réka Kinga kezd el énekelni. A tömeg mintha villámgyorsan oszlásnak akarna indulni. 

20:28 Homonnay Gergely következik. – Író, újságíró és egy senki – mutatkozik be a kihagyhatatlan magyar passzív agresszió jegyében. – A normális Magyarország itt áll előttem. Mindannyian részei vagyunk. A normális Magyarország még csak álom, egy olyan hely, ahol dölyfös nagyurak nem mondják meg, mi lehet a televízióban, s mi nem – mondja, majd a közmédiáról beszél. A Kunigunda útján egyetlen jó dolog van, a tévémaci. - Évi 80 milliárd forintért, a mi pénzünkből ontják a hazugságot – fűzi hozzá. Szerinte a Fidesz csak csalással és hazugsággal tudott nyerni kétharmadot.

Fotó: Merész Márton

Megemlíti Rogán Antalt is, aki szerint ez csak bolhacirkusz – Tónikám, lehet, hogy a ti szemetekben mi csak bolhák vagyunk, de ne felejtsétek el, hogy a bolha csípése igen kellemetlen – szól vissza. Ezután követeléseket sorol fel arról, hogy szüntessék meg az MTVA-t, és hozzanak létre független médiafelügyeleti testületet. Petíciót indítottak, mert a tisztességes tájékoztatáshoz minden magyar embernek joga van, fideszesnek és ellenzékieknek egyaránt.

20:25 És következik egy Welhello-szám is, amelyet mostanában nem lehet hallani a Petőfi Rádióban. Azóta ugyanis, hogy Fluor Tomi a Petőfi TV élő adásában bekiabálta, hogy Soros György, ezek a dalok feketelistán vannak.

20:24  Lejátszanak egy-egy videóüzenetet Gálvölgyi Jánostól, illetve Hernádi Judittól. Hernádi hatalmas tapsot kap, bár az ő üzenetét vetítették már a múlt héten is. 

20:17 – Csodálatos, hogy ennyien vagytok, és megmutatjátok, hogy

nem egy egyszeri lázadás volt. Van remény Magyarországon – kezdi Gyetvai Viktor.

Köszönet a diákságnak, szerinte most tizenévesek írják a történelmet „Bárki is hamisítsa azt, ti írjátok a történelmet” – állítja. A változás az utcán kezdődik, de nem ott ér véget – mondja, amire a tömeg skandálni kezdi, a „Mi vagyunk a többség” rigmust. Gyetvai szerint tanulni kell Orbán hibájából, ők nem oszthatják ketté Magyarországot. Az a dolgunk, hogy egyesítsük. – Szeretnénk egy korrupciómentes, fejlődőképes, normális országban élni. Követelhetünk sok mindent Orbántól, de a demokráciát nem ő fogja megadni nekünk – fűzi hozzá, amire a tömeg a „Demokráciát!” rigmusban tör ki.

Gyetvai ezután arról beszél, hogy meg kell szervezni a civil társadalmat, ő hisz abban, hogy vannak célok, amikért bármilyen vegyes is a társaság, tudnak közösen küzdeni. Európai magyar állampolgárként kell összefogni, odafigyelni egymás problémáira, segíteni egymásnak. – Ha ezt elérjük, akkor lesz Magyarország, Orbán beiktatásakor, illetve bármely kétharmados törvény elfogadásakor is utcára akarnak vonulni. – Mert minket innen nem lehet száműzni, legfeljebb Orbán Viktort börtönbe küldeni – kiáltja.

20:13 Zene következik. Mindenki táncol, a fiatalok és az idősebbek is.

20:05 Szentesi Éva és Kálid Artúr videóüzenete következik. Szentesi azt állítja, csak azért sem gyűlöl senkit,  Kálid pedig azt állítja, „megfeküdt”, visszavonulhatna, de nem fog.

Fotó: Biró Marianna

19:57 Ami a beszédeket illeti, Unyatyinszky György újságíró következik. Szóban kell megosztania egy publicisztikáját, mondja, mert a Magyar Nemzetben már nem tudja. Ezt fújolás kíséri a tömegben. Nem tudják elmondani – folytatja –, hogy ki lopott, ki követett el mást. Reménykednek, hogy folytathatják a munkát, de szerveződik egy országos újságíróhálózat is. – Évi 16 ezer forintnyi adótokat fordítja a kormány propagandára.  Nem lehet elüldözni az emberek kétharmadát az országból csak azért, mert nem egyezik a véleménye a kormánnyal. Nem kell félnetek – kiáltja. A tömeg skandálja is: Nem félünk! – A ti erőtök tudja korlátozni ennek a kamukétharmadnak a hatalmát. Ne a pártokat kövessétek! Ez a kormány azzal szerezte a hatalmát, hogy minden létező módon megosztotta a magyarokat.

„Öleljetek meg egy fideszest” – javasolja végül. Nem arat nagy sikert vele,

de az üzenet átmegy az egymás közötti, mesterségesen teremtett ellentétek áthidalásáról. 

19:54 A Szép utcáig emberfal áll. A Kossuth Lajos utca le van zárva, a körutat most nyitották meg. 

Fotó: Merész Márton

19:53 Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője szólal fel. – Itt vagyok, magyar vagyok, civil vagyok, nő vagyok. Egész életemben azért dolgoztam, hogy Magyarország egy jó hely legyen – kezdi a beszédét. Ezért dolgozunk mi, civilek, és ezért akarnak minket tönkretenni évek óta. De vajon meddig? Megemlíti a Stop Sorost, amire a tömeg elkezdi skandálni: Nem hagyjuk! – A civilek elleni támadás célja a gondolkodók, a függetlenek elhallgattatása. Ha a civileket megfojtják, nem lesz, aki segítsen az elesetteknek A tömeg ismét: Nem hagyjuk!

Móra Veronika arra szólít, hogy együtt védjük meg a védelemre szorulókat., a civileket és a civil szervezeteket is. Aktivizálódást kér. A demokráciát a hétköznapokban fogjuk felépíteni, együtt fogjuk megcsinálni. 

19:51 Állunk – írja Biró Veronika a Kossuth utca sarkáról.

19:50 Gulyás Balázs újra bejelenti, hogy százezres tömeg mozdult meg.  – A civileket vegzálja a kormány ahelyett, hogy valamilyen érdemi célt talált volna. Meg fogjuk védeni a civileket – harsogja. Hatalmas ováció fogadja, amit mond. A Stop Soros egy szégyen. Sorra veszi a civileket, a független bíróságokat, a médiát érő kormányzati támadásokat. – Ha bárkit meg kell védeni, ugye itt lesztek? – kérdezi. Szerinte a Fidesz nem tud kormányozni, ezért mindig ellenségeket keres.

19:49 Annyian vagyunk, hogy a Kossuth utcán a Szép utca sarkán kicsit állunk is, most lépésben haladunk. Beállt a tömeg.

19:48 – Mocskos Fidesz! – gyújtanak rá a rigmusra a színpad előtt.

19:45 Közben színpadra lép Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament elnöke. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a tömeg több mint százezer fős. Megvárjuk a végét – mondja. Mi vagyunk a többség – kiáltja., Ezt páran skandálni is kezdik.

Fotó: Bíró Veronika

19:43 Elképesztő hangereje van a tömegnek – jelenti Bíró Veronika a Kossuth Lajos utca előtt.

19:40 Most ért az Astoriára a legvége. Rendőrautók zárják a tömeget. A szervezők közben terelik a járdára a járókelőket, a rendőrautók mögött senki nem mehet az úttesten. 

19:34 Márki-Zay Péter már a színpad előtt áll.

Fotó: Biró Marianna

19:29 Úgy néz ki, hogy a tömeg nem tud rákanyarodni a Kossuth Lajos utcára. Egyszerűen megáll a tömeg, mert az emberek nem férnek el.

19:26  A hídnál ovációval fogadják a tömeget. A Gyere és táncold át velem az éjszakát kezdett el szólni.

19:24 Teljesen vegyes a közönség, tetovált hungaristák, mellettük elegánsan öltözött idősek, és rengeteg, rengeteg diák.

19:22 A választásokon egy százalékot el nem érő pártként az Együtt most is gyűjt a kampánytámogatás visszafizetésére, de Juhász Péter pártelnököt nem láttuk.

19:21 Hatalmas lett a tömeg – írja döbbenten Biró Marianna az Astoriáról. Nem ezt a jelzőt használta.

19:19 A vége most ér a Deák Ferenc térre, de még mindig nagyon sokan érkeznek és csapódnak a menethez.

19:16 A tömeg hátsó része a Paulay Ede utcánál.

Fotó: Bárkay Tamás

19:15 Egy Astoriánál lévő pékáru-üzletben az eladónő azt mondja, hogy nem fognak bezárni nyolckor.

19:13 Így vonult a tömeg az Astoriánál. Kökényesi Gábor videója.

  

19:09  Több százan már a hídfőnél vannak.

19:03 A tömeg mindjárt elér az Astoriához, a vége az Arany János utcához. 

19:01 Most ért ki a tömeg vége a Bajcsy-Zsilinszky útra. Ez elég kemény, az eleje már az Astori előtt lámpánál tart. Az Orbán-kormány melletti békemeneten edződött munkatársunk, Bárkay Tamás szerint

 nincsenek sokkal kevesebben mint a múlt héten.

 

 

18:59 Most halad át a Deák téren a tömeg eleje. – Gyertek velünk – szólítanak fel mindenkit a szervezők.

18:52 Még mindig sokan vonulnak az Alkotmány utcában. A Bajcsy-Zsilionszky sarkán nem látjuk a végét.

18:51 Pár száz ember innen is csatlakozik, most ér át a kereszteződésen az eleje az Erzsébet téren

18:47 A momentumosok egyébként az Erzsébet téren csatlakoznak. Két pulttal várják a népet, matricát és egyebeket osztanak.

18:40 A Kossuth téren mostanra már kevesen maradtak, de a Honvéd utcából még áramlik a tömeg a Bajcsy-Zsilinszky út felé. Időről időre átfut egy moraj a tömegen, de ez gyorsan el is hal.

Fotó: Merész Márton

18:36 Az Arany János utcai metrómegállónál tartunk. A momentumos Hajnal Miklós a párt Bajcsy-Zsilinszky úti irodájának az erkélyéről nézi a tüntetőket. 

18:31 A menet vége most indult el a Kossuth térről, de még mindig itt vesztegelnek itt néhány ezren.

18:29 A tömeg meghálálja, hogy a menetet vezető kamionról lelkesítik. A szervezők kézenfogva mennek elöl.

Fotó: Merész Márton

18:26 A menet eleje most fordul rá a Bajcsy-Zsilinszky útra, mind a hat sávot elfoglalja. A vége még áll a Kossuth téren.

Fotó: Biró Marianna

18:22 Információink szerint csaknem kétezer rendőrt vezényeltek a tüntetés helyszínére. Egy kicsit úgy tűnik, mintha a rendőrök létszámfölényben lennének a tüntetőkkel szemben. 

18:18 Elindul a tömeg. Néhány ezer ember.

18:15 Már itt van Márki-Zay Péter is.

Fotó: Bíró Veronika

18:14 Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd volt miniszterelnök-jelöltje szerint  azért fontos itt lenni, hogy folyamatosan emlékeztessük a kétharmadot arra, hogy a társadalom többsége nem velük van. És a társadalom többsége nem fogja hagyni,

nem hagyhatja, hogy ezzel a visszaélésszerű hatalommal hozzányúljanak a bírósági rendszerhez, vagy felszámolják az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Fotó: Merész Márton

 

18:08 És tényleg kezdenek sokan lenni.

Fotó: Bíró Veronika

18:07 A műsorvezető szerint több tízezren vannak a Kossuth téren.

18:05 Mécs Imre portálunk kérdésére azt mondja, azért van itt, mert felemelő érzés volt a múlt héten a fiatalok között lenni. – Felidézte bennem, hogy annak idején ‘56-ban mi is fiatalok voltunk, akkor is kint kellett lennünk – nosztalgiázik.

El kellett jönni újra, a fiataloknak meg dolga van.

18:02 Idézet a szolgálólány naplójából. Magyarul: Ne hagyd, hogy a gazemberek lenyomjanak.

Fotó: Bíró Veronika

18:01 Megy a fütyülés és a fújolás, felhangzik az első Orbán takarodj! is.

18:00 Az Alkotmány utca torkolata megtelt, folyamatosan érkeznek a tér két oldaláról, a szervezők még várnak a az indulással. Előre gurul a kamion.

17:55 Öt perccel kezdés előtt egyelőre enyhén szólva nincs tele a tér. Kissé csalódáskeltő – fanyalgunk. 

Fotó: Biró Marianna

17:56 Kedvenc transzparensünk.

Fotó: Bíró Veronika

17:53 Itt az Európai Baloldal is, egyik képviselőjük még Munkáspárt-pólóban.

17:52 Most már hozzávetőlegesen 2000 ember lehet a Kossuth téren. Folyamatosan érkeznek. 

17:46 Nagy a rendőri készültség, de a rakpart nincs lezárva. 

17:45 A Jászai Mari téren nem túl sokan, de vannak.

17:40 GTA vs Orbán-kormány.

Fotó: Bíró Veronika

 

17:35 Vannak agresszívebbek is.

Fotó: Bíró Veronika

17:30 Tobzódunk a népművészeti alkotásokban.

Fotó: Bíró Veronika

17:25 Egy soproni nő azt mondja, a múlt heti tüntetésekről készült videók miatt minden budapesti tüntetésre jönni akar.