Tállai András az EU elleni küzdelemre utalt azon az avatóünnepségen, amelyen az EU-s pénzből felújított muhi emlékművet adta át

2018. május 26., 17:28

Szerző:

Átadták a muhi csata megújult emlékművét, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község határában, a Sajó és a Hernád összefolyásánál szombaton – írja az MTI. Az emlékművet Tállai András volt NAV elnök, a a Pénzügyminisztérium államtitkára, választókerület fideszes országgyűlési képviselője adta át, aki az az avatóünnepségen azt mondta: – Emlékeznünk kell bátor elődeinkre, akik mindent megtettek azért, hogy a nemzet túlélhesse a történelem viharos évszázadait. Szerinte csak annak a nemzetnek van jövője, amely ismeri a feláldozott életek értékét, mert a múlt emlékezete nélkül jövőnk sem lehet.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tállai András beszélt a jelenkor kihívásairól is. Ezek egyike a kétfrontos harc, amelyet Magyarországnak kell vívnia. – Meg kell küzdenünk azokkal, akik veszélyt jelentenek évszázados keresztény kultúránkra, és meg kell győzni azokat is, akik nem ismerik fel ezt a veszélyt. Bár az MTI híréből ez nem derül ki, Tállai András valószínűleg arra az Európai Unióra gondolt, amelynek a bevándorláspolitikája miatt az Orbán-kormány tavaly Állítsuk meg Brüsszelt! felkiáltással indított kampányt, és amelynek a pályázaton elnyert támogatásából, a a Széchenyi2020 program keretében kapott 21 millió forintból Muhi önkormányzata felújíthatta a balesetveszélyessé vált emlékművet. Az 1241. április 11-12-én zajlott csatában a tatárok megsemmisítő vereséget mértek a magyar seregre, ennek állított emléket 1991-ben a Vadász György és Váncza László terve alapján készült emlékmű, egy sírhantot jelképzelő dombon hetvenegy nagy fakereszt.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.