Soros György berágott: a Nyílt Társadalom Alapítványok mindenképpen támogatni fogják a magyar civil társadalmat

A kormány célja nem más a támadássorozattal, mint hogy két héttel a választások előtt alantas eszközökkel elvonja a figyelmet a hatalmas korrupciós botrányokról. Meg fogják védeni a civileket.

2018. március 22., 19:51

Szerző:

A Nyílt Társadalom Alapítványok aggodalommal figyelik a magyarországi civil szervezetek elleni egyre intenzívebb támadásokat – közölte a 168 Órával a szervezet. A Soros György által alapított és magánvagyonából támogatott szervezet emlékeztetett az elmúlt néhány nap eseményeire. A kormányzati támadások között megtalálhatóak voltak fedett akciók és a korábbiakban még nem tapasztalt alantas trükkök: álcázott interjúk, titkos hangfelvételek és koholt hivatkozások.

A mostani kampány része a magyar kormány által indított, a civil társadalmat lejárató, régóta tartó masszív tamadássorozatnak, és ez két héttel a választások előtt elvonja a figyelmet a hatalmas korrupciós botrányokról" – írta a Nyílt Társadalom.

Azt is hozzátették: „mélységes aggodalmunkat fejezzük ki, hogy ezek a támadások eddig nem látott új szintet értek el és mindez az Európai Unió egyik tagállamában megtörténhet. A Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is elkötelezettek, hogy támogassák és megvédjék a független civil társadalmat, ahogy tették ezt az elmúlt 30 évben” – zárul a tömör, de jelentős nyilatkozat, amely arról tanúskodik, hogy Soros György nem fogja hagyni, hogy a személye ellen folytatott lejáratókampány miatt ellehetetlenüljenek civil szervezetek.

Soros György nem hagyja annyiban: támogatni fogja a fenyegetett civileket

Megírtuk: az elmúlt napokban frontális háborút hirdetett az általa „Soros-szervezeteknek” nevezett civilek ellen az Orbán-kormány, s a csatlósként nyomában zakatoló kormánymédia. A Magyar Idők támadó, leleplezőnek szánt cikkei után valójában a Migration Aid leplezte le, hogy a kormányzathoz, illetve a Fidesz vezetéséhez közelálló, sőt, Bayer Zsolthoz személyesen is kötődő, súlyos bűncselekmények gyanúját is felvető lejáratókampányt igyekeztek előkészíteni a civil szervezetek ellen, a kormányzati kommunikáció kerek-perec bejelentette: a Soros szervezetek működését be kell tiltani.

Mindezek után a Migration Aid vezetőjét álgyanúkba keverő, róla manipulált hangfelvételt közzé tévő Bayer Zsolt nem bocsánatot kért, hanem azzal állt elő, hogy feljelenti a segélyszervezet vezetőjét, Siewert Andrást. Mindez erősítheti a gyanút: amennyiben április 8-a után erre a Fidesz-KDNP-nek lehetősége lesz, valóban betiltja majd a neki nem tetsző civil szervezeteket.

Minderre reagálva a Majtényi László volt ombudsman által vezetett Eötvös Károly Intézet arra hívta fel a figyelmet: „az egyesülési jog elismerése nem függ a politikusok kegyeitől. Az emberi jogainkat nem az államtól kapjuk. Az egyesülési jogot nem a nemzeti együttműködés állama adományozza, hanem azt csupán köteles tiszteletben tartani.” A fenyegetés, hogy a kormánykritikus civil szervezetek működését be fogják tiltani, Majtényiék szerint:

„nyíltan felvállalt önkényuralmi módszer egy olyan hatalomtól, amelynek a vezetője március 15-én ünnepinek mondott beszédben azzal fenyegette meg ellenfeleit, hogy a választás után elégtételt vesz rajtuk.”