Simán elverte kampányra a szimpatizánsaitól ÁSZ-büntetésre kért pénzt a Jobbik

2018. június 22., 07:23

Szerző:

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elismerte, hogy nem az Állami Számvevőszék által kiszabott pénzbüntetésre fordították azt a százmillió forintnál is több adománypénzt, amit akkor fizettek be az emberek a Jobbiknak, miután decemberben példátlan mértékű bírsággal sújtotta a pártot az állami hatóság.

Korábban az azóta visszavonult Vona Gábor expártelnök, majd pedig Volner János is arról beszélt, hogy az adakozásból szerzett pénzt mindenképp az ÁSZ-bírságra költik majd, ám Novák Előd arról írt, hogy a párt ezt a pénzt igazából elköltötte. Az idevágó kérdésre Gyöngyösi Márton most arról kezd beszélni, hogy ez egy kampányidőszak volt, ami nagyon költséges időszak, és végül is nem is egyértelmű, hogy ezt a pénzt akkor most mire is küldték az emberek. Hiszen ők azt mondták az embereknek, hogy választási győzelemre készülnek, és annak érdekében, hogy változások legyenek, minden forrást erre a kampányra fordítottak.

Ez azonban nem igaz, hiszen a Jobbik kapott legálisan felhasználható állami kampánytámogatást. Sőt, amikor a Jobbik decemberben a kunyerálási akciót indította, akkor a pártvezetés azt közölte, hogy azért kérik a támogatóikat arra, hogy dobják nekik össze az ÁSZ-büntetést, mert a Jobbiknak „nem áll a rendelkezésére ennek a pénzösszegnek a töredéke sem, a büntetés összege ugyanis nagyjából 17 havi állami támogatásunknak felel meg. Amennyiben ezt nem sikerül kifizetnünk, akkor a NAV a párt bankszámláján lévő a működésre félretett pénzt is lefoglalhatja, a pártirodák ajtajára lakat kerülhet, a párt teljes infrastruktúráját lefoglalhatják és elárverezhetik, így az esélyét is elvehetik a Jobbik választáson való indulásának."

Noha már akkor vitattuk az állítást, hiszen a Jobbik csak 20014-ben 440, majd 2015, '16, valamint '17-ben már 476 millió forintos költségvetési támogatásból gazdálkodhatott, ráadásul az idei kampányra, miután 106 egyéni jelöltet (ez a párt sehol sem léptetett vissza jelöltet az esélyesebb ellenzéki induló javára) indítottak, így 

718 millió forintot kapott a kampányra a központi költségvetésből.

Amikor a műsorvezető megint felvetette, hogy a pénzt nem kampányra adták akkor az emberek, hanem kifejezetten arra, hogy a gigabírságot ki tudják fizetni, Gyöngyösi azt mondta:

„Ez egy összetett dolog, tehát nagyon sok ember a Jobbiknak adta, a Jobbiknak a kampányát megtámogassa. Az ÁSZ-bírság és az ÁSZ-nak a büntetése, illetve a Jobbik kormányváltó szándéka, ezek azért ilyen összefüggő dolgok".

A kérdésre, hogy erkölcsileg nem tartják-e aggályosnak, hogy azt a pénzt, amit az adakozók az ÁSZ-bírság kifizetésére adták, végül nem arra költötték Gyöngyösi azt felelte: „ezt a pénzt azoknak, akik azért adták a pénzt, hogy az ÁSZ-bírságot törlesszük belőle, vissza fogja fizetni a párt.” Kérdés csak, miből, hiszen a frakcióvezető azt is elmondta, hogy július elejével várják az állami támogatás negyedéves részletét, amit, ha nem kapnak meg, nem fognak tudni fizetni.

Az is kérdés ugyanakkor, hogy a Jobbik feltüntette-e a kampányelszámolásában a gigantikus adományösszeget. Ha ugyanis nem, akkor most újabb számvevőszéki vizsgálat elébe nézhet.

A Jobbik évek óta vitatható elszámolási ügyeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.