Seszták Miklós szerint nem probléma, hogy csak a romákat nem engedik be a hétszázmilliós roma központba

2017. november 12., 16:04

Szerző:

Botrány lett a kisvárdai roma központ ügyéből. A HírTV Célpont című műsora a múlt héten derítette ki, hogy a hétszázmillió forintból megépült módszertani és kulturális központba nem engedik be a romákat, az épületben a kézilabdázók edzőterme működik. Kisvárda Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter városa, a tárcavezetőt pedig az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt az LMP-s Demeter Márta faggatta arról, hogy indítanak-e vizsgálatot az ügyben, a kérdést  azonban a tárcavezető lerázta, mégpedig azzal, hogy a városban működő sportegyesületek és Kisvárda együttműködési megállapodást kötött, és semmi más nem zajlik, mint hogy a sport felhasználásával próbálják integrálni a romákat.  

Seszták Miklós válaszától függetlenül az ügyben már két bejelentés is született, a notórius feljelentőként ismert volt fideszes politikus, Tényi István hivatali visszaélés gyanúja miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészséghez fordult, aztán átfogó vizsgálatot kezdeményezett a Miniszterelnökségen is. Lázár János kancelláriaminiszter azt mondta, hogy ha kaptak bejelentést érkezett bejelentés a tárca ellenőrzési főosztályára, akkor foglalkoznak az üggyel. 

A múlt héten a Célpont stábját a helyi romákhoz hasonlóan nem engedték be az épületbe. Ezen a a stáb már bemehetett, de csak a következő párbeszéd után:

– Miben segíthetek?
– Csak körül szeretnénk nézni. Egyébként be lehet jönni? Jönnek be emberek, akár romák?
– Persze.
– Igen? Sokan vannak?
– Hát, ööö…

 A kisvárdai romák egyébként be sem mernek menni a már két éve átadott központba. Félnek, hogy ha megpróbálnák, akkor kitennék őket az önkormányzati lakásokból. „A szerződésben az áll, hogy akármikor kilakoltathatnak, mivel önkormányzati tulajdon, és nem szükséges hozzá indok” – mondta egy roma a Célpont kérdésére.