Kisvárdán kifizetődik a rasszizmus, a 700 milliós roma központból kidobják a romákat

2017. november 3., 21:35

Szerző:

Integráció helyett lényegében kitelepítik a romákat Kisvárdáról – állítja a Célpont, a HírTV tényfeltáró műsora. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter városa 700 milliós EU-s forrást kapott egy roma módszertani és oktatási központ kialakítására, a pénzből azonban a helyi kézilabdázóknak építettek edzőtermet és felújítottak egy művelődési házat. Az edzőtermen ugyan tábla hirdeti, hogy az a romák integrációját szolgáló intézményről van szó, azóta, hogy Seszták Miklós két éve átadta, roma ember ott még nem járt. A  kézilabdacsapat vezetőedzője most még a Célpont roma riporterét is kidobta az épületből. A kérdésre, hogy miért, mindent elsöprő érvvel válaszolt: „Egy jó nagy darab ember vagyok.”

Bár az MSZP és a Jobbik körzeti országgyűlési képviselője is tud a fideszes városvezetés visszaéléseiről, inkább asszisztálnak az egészhez. Egyrészt azért, mert saját bevallásuk szerint is félnek ujjat húzni Seszták Miklóssal, másrészt pedig azért, mert úgy látják, Kisvárdán a többség helyesli, hogy a romák felzárkóztatására adott EU-s pénzt nem a romákra költötték. És ha ezt felhánytorgatnák, szavazókat veszítenének a 2018-as választásokon.

Eközben a Célpontnak több helyi roma is arról mesélt, hogy nemcsak az épületben nem látják őket szívesen, hanem a városban sem. Kisvárdán gyakorlatilag roma kitelepítési program zajlik. A roma családoknak az önkormányzat fizet, ha elköltöznek a városból.