Rendkívül kínos hiba csúszott Orbán Viktor győzelmi beszédébe

2018. április 9., 04:05

Szerző:

A miniszterelnök vasárnap esti választási győzelmi beszédében hálálkodott pártja sikeréért a lengyel szélsőjobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) két vezéralakjának, Jaroslaw Kaczynski pártelnöknek és Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek, csakhogy az utóbbi nevét nem találta el. Kacynskiét sikerült helyesen kimondania, Morawieczki helyett viszont Mazowieckit mondott. (Talán Tadeusz Mazowieckire, a szocialista Lengyelország utolsó és  a szabad Lengyelország első miniszterelnökére gondolhatott.)

 

Ezt az ATV lenti felvételén lehet meghallgatni, 2:17-nél kezdődik ez a rész. Az Orbán- és a Morawiecki-kormányt a hagyományos magyar-lengyel szövetségen kívül mostanában az is összeköti, hogy ez az a két ország, amelyet az EU a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárással fenyeget a demokratikus intézményrendszer elleni támadásért. Lengyelországgal szemben az eljárást már elindították.

A lengyeleknek Orbán a harmadikként, az anyaországi és a külhoni szavazók után köszönte meg, hogy támogatták a Fideszt, jóval azelőtt, hogy a feleségének, Lévai Anikónak is kifejezte volna a háláját.

Egyébként szövetség ide vagy oda, Morawiecki nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen Orbán Magyarországán.

Az Orbán-beszédről készített összefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.

 

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.