Régóta szúrja a fideszesek szemét, Józsefváros újra bezáratta az Aurórát

2018. július 16., 20:12

Szerző:

A kerület honlapján megjelent közlemény tanúsága szerint hétfőn a józsefvárosi önkormányzat Marom Klub Kft. által üzemeltetett Auróra Kioszk és Auróra Kert, valamint a Corvin-tető Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által üzemeltetett Corvin Club üzlet bezárását is.

Az ügy egyx évvel ezelőttre nyúlik vissza, Józsefváros jegyzője ugyanis még 2017. június 28-án „lakosság panasz” miatt döntött Auróra 9-11. szám alatt üzemelő Auróra Kioszk és Auróra Kert bezárásáról.

A Kioszk esetében a nyomozó hatóság kezdeményezésére közbiztonsági érdekből, a Kert esetében pedig kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására vonatkozó engedély hiányában. Bár a ma kiadott közlemáény szerint a Marom Klub fellebbezett ugyan a döntés ellen, ezt a bíróság és a kormányhivatal a cég „rosszhiszemű és jogsértő eljárására" hivatkozva elutasította, a Mérce úgy tudja, hogy 

a Marom Klub a fellebbezéssel kapcsolatos döntésről egyelőre semmiféle hivatalos információt nem kapott.

A bírósági végzésből a közlemény szerint egyébként az derül ki, hogy a Marom Klub korábban büntetőjogi felelősségének tudatában az önkormányzat hatóságát félrevezette és megtévesztette, mivel kérelmei beterjesztésekor nem volt jogosult eljárni. Az Auróra Kertben a Budapest Főváros Kormányhivatala jogerős döntése értelmében kellene lebontani a kereskedelmi tevékenységet kiszolgáló, de az engedély nélkül felhúzott építményeket.

A kerület ma felszólította a céget, hogy az ingatlanhasználat jogcímét szerződéssel igazolja , ennek megtörténtéig pedig az üzleteket bezáratta. Amennyiben nem igazolja, a két helynek végleg be kell zárnia. Ha bemutatják a szerződést, az új kereskedelmi bejelentést is szükségessé tesz, amely esetén a hatályos helyi rendeletnek megfelelően a jövőben kizárólag 6 és 22 óra között tarthatnak nyitva.

Fotó: Bojkovszky Péter

A bezárás – jegyzi meg a Mérce – egyébként csak az italpult megszűnéséről szólhat, a közösségi téréről nem, az Auróra  a tavalyi bezárási kísérlet óta is működik. 

Mindezeken túl a jegyző utasítására a hatóság a mai napon elrendelte a Corvin-tető Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által üzemeltetett, a Corvin Áruház 4. emeleti szintjén és az áruház tetőteraszán lévő, „Corvin Club” elnevezésű üzletének bezárását is. A június 21-én  hajnaliban végzett rendőrségi ellenőrzés következtében több személy esetében a rendőrség kábítószer birtoklása, valamint kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Ezért 

a rendőrség  a szervezett bűnözés elleni fellépés szabályairól szóló törvényre hivatkozva kezdeményezte az üzlet ideiglenes bezárását.

A jegyző a törvényben foglaltaknak megfelelően közbiztonsági érdekből az eljárás befejezéséig, de legfeljebb egy évi időtartamra az üzletet ideiglenesen bezáratta – írja a kerületi portál. 

Az Aurórát 2017. június 28-án egyszer már be akarta záratni Kocsis Máté, az akkori fideszes polgármester, ugyancsak egy kábítószer-ügyre és a kereskedelmi engedély hiányára hivatkozva, a fővárosi kormányhivatal azonban már augusztusban kimondta, hogy az intézkedés nem volt jogszerű, a hely így ősszel újra kinyitott.

Fotó: Bojkovszky Péter

Az ügy mögött sokan politikai motívumokat sejtenek, finoman szólva is különös például, hogy a kormánypárti Pesti Srácok hamarabb értesült a bezárásról, mint ahogy az Auróra az erről szóló végzést megkapta volna. 

A volt polgármester, Kocsis Máté, és az új, az július 8-án megválasztott Sára Botond szemét régóta szúrta már a hely, már csak azért is, mert

az Aurórában civil szervezetek és ellenzéki politikusok egész sora fordult meg és tartotta a rendezvényeit.

A Népszabadság bezárásának a napján, 2016. október 8-án az Auróra volt az, amely vendégül látta a szerkesztőség munkatársait.