Kimondta a bíróság, hogy jogtalanul záratták be az egész Aurórát

2017. október 31., 17:30

Szerző:

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság keddi ítéletében jogszerűtlen intézkedésnek nyilvánította és hatályon kívül helyezte az Auróra kert bezárását – írja a Facebook-oldalán a VIII. kerületi szórakozóhely és kulturális központ mögötti cég, a Marom Klub Kft. jogi képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság. 

 

Az Aurórát június 28-án záratta be a Kocsis Máté fideszes polgármester vezette józsefvárosi önkormányzat. A döntés értelmében – írta az ügyet először megszellőztető kormányközeli portál, a Pesti Srácok – az Auróra utca 9. és 11. alatt bejegyzett Auróra közösségi házaknak, az Auróra kioszknak és az Auróra kertnek is le kellett húznia a rolót. Az Auróra Kioszkot drogterjesztés gyanúja miatt, az Auróra Kertet kereskedelmi tevékenységhez szükséges engedély hiánya miatt zárták be. „A jegyző a nyomozó hatóság kezdeményezésére, egyidejűleg engedve a lakossági nyomásnak, közbiztonsági érdekből a büntetőeljárás befejezéséig, de legfeljebb egy év időtartamig a helyet bezáratta” – hangzik a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal közleménye az ügyben, amihez képest augusztusban már született egy jogerős bírósági ítélet arról, hogy az Auróra belső helyiségeit működtető kioszkot jogszerűtlenül sújtották az intézkedéssel. Az ügyben a józsefvárosi önkormányzat településképvédelmi indokokra is hivatkozott.

Az augusztusi ítélet nyomán az Auróra október óta újra működik – mégpedig „teljes gőzzel”, ahogyan a Facebookon ezt hírül adták –, a kerthelyiség azonban nem volt nyitva.