Olcsóbb az élelmiszer Szlovákiában, már egészen messziről is átjárnak a magyarok vásárolni

Még Székesfehérvárról is átjárnak vásárolni a magyarok.

2024. május 6., 14:46

Szerző:

Az olcsóbb élelmiszer több ezer vásárlót mozgat rendszeresen Szlovákiába, és a G7 cikke szerint egészen messziről is itt tömik tele a bevásárlókocsikat a magyarok. Két hónap alatt hatvanezerre nőtt annak a Facebook-csoportnak a látogatottsága, amely a Szlovákiába bevásárolni átjáró magyarok számára oszt meg praktikus információkat. Bár akik a határ mellett élnek, mindig is átjártak a túloldalra, ha ott olcsóbban hozzájutottak egy áruhoz, de most Szlovákiába akár száz kilométeres távolságból is megéri elutazni, előfordulnak dunaújvárosi, székesfehérvári vásárlók is Révkomárom üzleteiben – írja a Magyar Narancs.

A szlovák élelmiszerboltokban hétvégenként nagyon sok a magyar vevő

A révkomáromi (komárnói) élelmiszerboltok parkolói minden hétvégén tele vannak magyar rendszámú autókkal, és a pénzváltónál is rendre sorokban állnak a forintjukat euróra váltani készülő magyarok. Ha akció van Szlovákiában, akkor adott esetben 5-600 forintot is lehet fogni egyetlen dobozon, vagyis 12-15 dobozzal akár le is lehet fedni egy 200 kilométeres (100 kilométeres oda-vissza) út teljes üzemanyagköltségét (útdíjakkal, az autó amortizációjával és hasonló externális költségekkel nem számolva). Egy dohányos ezen felül már minden más akcióban megvett terméket kiadáscsökkenésként élhet meg, míg mások a sörből vagy a sajtokból kiindulva számolnak hasonlóan  – írja a G7. 

A rendszeresen kijárók egyik általános közvélekedése, hogy Szlovákiában „igazi akciók” vannak, amit alapvetően úgy értenek, hogy a magyarnál jóval nagyobb százalékos kedvezményeket lehet kifogni. A felkészülést pedig könnyűvé teszi, hogy természetesen a szlovák üzletek akciós újságai előre elérhetőek, így mindenki el tudja dönteni, miből mennyit kell majd ahhoz vásárolnia, hogy megérje kiautózni.

A szlovák törzsvásárlói kártyák és boltlánci applikációk beszerzése-telepítése gördülékenyen megy, a külföldi állampolgárság és lakcím nem gond, ezekre egyébként az akciók elérhetősége érdekében szükség is van. A betétdíjas göngyölegek határon túli utaztatása-visszavitele sem probléma. A szlovák boltokban szinte mindig van magyarul beszélő eladó-segítő, és állítólag  szuper kedvesek a nehezen boldoguló magyarokkal.

A beszámolók alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy ha 50-60 ezer forintnak megfelelő eurót hagynak a magyar vásárlók egy szlovákiai boltban, akkor utólag számolgatva már általában meg vannak győződve arról, hogy anyagi értelemben is megérte kiutazni. A kijárók közül szinte mindenki esküszik arra, hogy az esetek többségében a szlovák boltban kapható áruk minősége jobb, és ezért adott esetben még többet is hajlandó fizetni – állítja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)