Példa nélkül áll a világon, amire Magyarországon rákényszerítenék a betegeket és az orvosokat

2017. október 7. 15:44 - szerző: Kun J. Viktória

Közleményben reagált ma a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) arra a portálunkon is megjelent hírre, miszerint novembertől kizárólag az ár számít a legkorszerűbb gyógyszerek támogatásában. Ebben többek között azt írják, hogy két területet vizsgáltak, és ott, ahol ,,nagyon hasonló” gyógyszerekről van szó, egy új beteg kezelésének megkezdésekor nem lehet különbséget tenni, hogy melyik gyógyszerrel érhető el jobb eredmény, így pedig nem indokolt a magasabb ár.

A szakma szerint viszont ilyen orvosi fogalom, hogy „nagyon hasonló” nem létezik, a NEAK teljesen megalapozatlan döntést hozott.

„A NEAK elkötelezett abban, hogy a rendelkezésére álló forrásokat a lehető leghatékonyabban használja fel, a legtöbb egészségnyereség megvásárlásával. Felelős gazdálkodóként nem engedhető meg, hogy többet fizessen egyes gyártóknak olyan készítményért, amelyek hatásbeli többletet nem igazoltak a való életbeli alkalmazás során. Ezek az intézkedések teszik lehetővé, hogy a legújabb gyógyszerek is késedelem nélkül eljussanak a betegekhez, amennyiben azok hosszabb túlélést vagy javulást hozhatnak a betegeknek. Az intézkedések természetesen sérthetik egyes gyártók gazdasági érdekeit, de elkötelezettek vagyunk abban, hogy a betegeknek továbbra is a lehető legmagasabb szintű kezeléseket biztosítsuk – hangzik a NEAK által kiadott közlemény, amelyben reagálnak arra a hírre és az azt megelőző, majd azt követő felháborodásra, hogy kiveszik az orvos kezéből a döntést az innovatív terápiák egész sorának alkalmazásánál kizárólag pénzügyi szempontok miatt.

 

Fotó: MTI / Balázs Attila

A döntés indoklása a betegszervezetek és az orvosok szerint is teljességgel megalapozatlan. A NEAK ezt írja: „Az elmúlt évek sikeres intézkedéseinek köszönhetően, mára a legtöbb törzskönyvezett gyógyszer elérhető a betegek számára az onkológia, a hematológia, a gyulladásos autoimmun betegségek, és több más betegség esetén. A NEAK elkötelezett, hogy folyamatosan biztosítsa a hozzáférést ezekhez a gyógyszerekhez még akkor is, ha egy-egy beteg kezelése akár 15-20 millió forintba is kerülhet. Köszönhetően a szakmai együttműködésnek, és az orvosok magas színvonalú munkájának, az elmúlt időszakban kialakult a gyógyszerek felhasználásának legjobb gyakorlata, és vannak adatok az egyes készítmények valós életben mutatott eredményességére vonatkozóan is. Ezen eredményeket értékelve, a következő évre két eljárás keretében kerülnek beszerzésre a gyógyszerek. Az első eljárásban minden egyes hatóanyag (összesen 35 gyógyszer) külön-külön soron kerül beszerzésre annak érdekében, hogy azon betegeknél, akiknek a kezelése már megkezdődött az egyik gyógyszerrel, a kezelésük továbbra is biztosítva legyen ezzel az adott készítménnyel, amíg azok hatnak a betegnél. Ez kiemelten fontos szempont, hogy amennyiben a beteg jól reagál egy kezelésre, akkor folyamatosan biztosított legyen részére az ellátás. Az így beszerzett gyógyszerekkel kezdődhet meg a betegek kezelése abban az esetben is, ha az adott gyógyszertől várjuk a legjobb eredményt a kezelés során. A másik eljárásban több részterületet vizsgáltunk meg, ahol nagyon hasonló gyógyszerekkel történik az ellátás. Az elmúlt évek eredményeit felhasználva, elemeztük, hogy ezekben az indikációkban volt-e különbség az egyes készítmények között, a betegek rosszabbodás-mentes túlélésében, vagy a betegek életminőségében. Az eredményeinket egyeztetve a szakma képviselőivel végül is 8 rész-indikáció került kiválasztásra, ahol egy új beteg kezelésének megkezdésekor nem lehet különbséget tenni, hogy melyik gyógyszerrel érhető el jobb eredmény. Ezekben az esetekben nem indokolható, hogy egy gyártó magasabb áron adja a készítményét, mint az ugyanolyan hatású készítmény ára. Mint ahogy ez az eddigi gyakorlatban is így történt, a betegek kezelését az ugyanolyan hatású készítmények közül a kedvezőbb áruval kell megkezdeni. Helyettesítésről tehát szó sincs, a megkezdett terápiákat semmilyen esetben nem kell leváltani” – írják.

Csakhogy a szakma szerint ez a reakció és magyarázat minden tudományos alapot nélkülöz. Az innovatív gyógyszereket hosszú kutatómunkával fejlesztik ki, amelyek nem véletlenül egyedi kutatások. Azt a kifejezést, hogy ,,nagyon hasonló”, az orvostudomány nem ismeri, és kíváncsian várják, milyen vizsgálatokra gondol az alapkezelő. A betegszervezetek és orvosok egyaránt azt kérdezik: ha ez releváns és megalapozott érv, akkor vajon Amerikától Nyugat-Európán át Romániáig miért nem jöttek még rá erre? Ez az eljárás ugyanis a példa nélkül áll a világon.