Orbán Viktor hét percet kapott

2018. szeptember 7., 10:34

Szerző:

Orbán Viktor felszólalhat az Európai Parlament magyarországi helyzetről szóló keddi vitájában, így döntött a testület elnökét és frakcióvezetőit tömörítő Elnökök Értekezlete csütörtökön. A magyar miniszterelnök azonban csak korlátozott ideig, összesen hét percig beszélhet – írja a Népszava pénteki számában.

Kedden tárgyalják a Sargentini-jelentés néven elhíresült különjelentést, ami a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja. Szerdán szavaz a képviselő-testület a jelentésről. Tegnap azonban bizonytalanná vált a szerdai szavazás, mivel az Európai Néppárt, amelynek a Fidesz is tagja, egy javaslattal állt elő. Indítványozták, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága még a voksolás előtt készítsen véleményt az állásfoglalás jóváhagyásának formai követelményeiről. Arra szeretnének választ kapni, hogy abszolút többséget igénylő jóváhagyás esetén a tartózkodás nem szavazatnak számít-e.

A házbizottsági tagok elutasították az időhúzásra játszó felvetést, de megállapodtak abban, hogy a kérdésről sürgős állásfoglalást kérnek az EP jogi szolgálatától. Ha viszont a jogászok késnek a válasszal, a szavazást elhalaszthatják.

Amint azt a 168 Óra is megírta, a jelentést készítő Judith Sargentini azt nyilatkozta, hogy ismeri a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítik meg a jelentés igazában. Nagyon bízik benne, hogy az uniós tagállamok nem nézik tovább tétlenül a magyar jogsértéseket.

– A mostani jelentéssel azt követeljük, hogy a tagállamok tegyenek valamit, és ne nézzenek félre, ahogy eddig, miközben a család egyik tagja alapvető jogokat von meg az állampolgáraitól

– jelentette ki a zöldpárti képviselő.

Fotó: Az EP zöldpárti frakciójának a honlapja

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.