Kanyarban előznek: irigykedhetünk a lengyel és román nyugdíjasokra

Az uniós átlag 52 százalékáról 45 százalékára estek vissza a magyar nyugdíjak a csatlakozástól eltelt durván 20 évben, vásárlóerő-paritáson számolva. Nincsenek jó helyzetben a magyar nyugdíjasok.

2024. március 28., 12:05

Szerző:

Lengyelország, Románia és Csehország is elhúzott mellettünk, Szlovákiával pedig egy szinten vagyunk – írja a G7 a GKI alapján. A magyar és a lengyel adatok 2004-ben még lényegében megegyeztek, 2023-ra már a hazai összeg másfélszeresével gazdálkodhattak a lengyel nyugdíjasok.

A román nyugdíjak 2004-ben még a magyarok felét sem érték el, 2023-ra azonban már 37 százalékkal magasabbak voltak az itthoniaknál.

Magyarországon az átlagnyugdíj 2004-ben 61 ezer forint volt, 2023-ban 208 ezer forint. A nominális növekedés egy részét megette az infláció, de ezzel korrigálva is 43 százalékos reálnyugdíj-növekedés történt az előző két évtizedben.

A vásárlóerő-paritás megmutatja, hogy hány hasonló minőségű terméket és szolgáltatást vásárolhatunk különböző valutát használó országokban, figyelembe véve a helyi valuta értékét és a helyi árszínvonalat.

Éket ver a nyugdíjasok közé a 13. havi nyugdíj

A 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna – véli Farkas András nyugdíjszakértő korábbi cikkünkben.

Februárban minden nyugellátásra jogosult dupla nyugdíjat kapott, hiszen most vehette kézhez a 13. havi nyugdíjat is. Farkas András szerint a 13. havi nyugdíjnak rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy ez a plusz egyhavi juttatás éves szinten olyan, mintha 8,3 százalékos éves plusz nyugdíjemelést kapna minden nyugdíjas.„Ez nyilván rendkívül fontos, és az elszegényedési csúszda meredekségét enyhíteni képes jelentős mértékben”– magyarázza Farkas András, aki szerint azért van ezzel baj, nem is kicsi – írja az infostart. 

Iszonyatos különbségek vannak a nyugdíj kifizetésekben

„Az, hogy mindenki a saját nyugdíja összegével megegyező mértékű 13. havi nyugdíjat kap, nem képes a korábban felhalmozódott méltánytalanságokat kezelni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy minden évben egyfajta turbófokozatban löki a nyugdíjas társadalom tagjainak a szétszakadását" – mondta a nyugdíjszakértő. 

A nyugdíjguru.hu alapítója szerint éves szinten majdnem ötmillió forint is lehet a juttatások közötti különbség, ezért a 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna.

(Kiemelt kép: Bilibok Katalin postás (b) levelet ad fel Budapest XVIII. kerületében 2018. április 24-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)