Népszava: Két kislánnyal fürdött és aludt a Cseppkő Gyermekotthon nevelője, fideszes javaslatra az igazgatót később mégis kitüntették

Bár a nevelőről már 2011-ben jelentést írtak, fegyelmi eljárás sem indult ellene, most is bárhol dolgozhat. Az igazgató, Herczeg Krisztián ugyanazt a Bárczy István-díjat kapta meg Budapesttől, amelyet a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil igazgatója, Vásárhelyi János – írja a Népszava.

2024. május 10., 08:32

Szerző:

Mint az a Népszava cikkéből kiderül, két kislányt is rendszeresen hazavitt egy nevelő a fővárosi Cseppkő Gyermekotthon neveltjei közül, ráadásul több kollégája már hónapok óta tudott arról, hogy a nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt az otthonban, „de arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. A többi között ez derül ki abból a külső szakértők által írt, 2011. február 24-re elkészült jelentésből, amelyet most – más dokumentumokkal együtt – a Népszava kért ki közérdekű adatigényléssel a fővárostól. Az érintett dolgozó esetében nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást.

Így az illető most bárhol dolgozhat, nincs priusza.

Mindezek ellenére az otthon igazgatója később elismerést kapott – írta a lap. „Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Mottója:  családi nevelést pótló gondoskodásban részesíteni a hozzájuk kerülőket. Herczeg Krisztián munkáját az alaposság, az odaadás és felkészültség jellemzi”. Ezekkel a szavakkal terjesztette fel a fővárosi, Cseppkő utcai Gyermekotthon igazgatóját Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője még 2021-ben, külön méltatva Herczeg Krisztián példaértékű elhivatottságát, kiemelkedő munkáját. (Korábban Herczeg Krisztián tüntette ki Láng Zsoltot Dr. Populás Antal-díjjal, mondván „bizonyította az otthonhoz és annak lakóihoz, nevelőihez való pozitív hozzáállását”.)

A díjazáskor „az akkor már nem fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését a fővárosi díjakról szóló rendeletben foglalt kritériumoknak és előírásoknak megfelelően Karácsony Gergely írta alá, lévén a Covid miatti veszélyhelyzet alatt a közgyűlés nem ülésezett” – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat.

A portál úgy tudja, a Cseppkő otthonban indított fővárosi vizsgálatot „az intézményben történt gyermektragédiák, valamint egyéb súlyos rendkívüli események tették szükségessé.”

Mi folyik a Cseppkő Gyermekotthonban?

Az első rendkívüli esemény 2010. novemberében történt, amikor az otthon egyik szobájában egy felügyelet nélkül maradt – néhány hónappal korábban gondozásba vett – három éves kisfiúra ráborult egy szekrény. Súlyos sérüléseket szenvedett, néhány nap múlva lekapcsolták a lélegeztető gépről. „A kisfiú halála miatt négy dolgozó ellen emeltek vádat, első és másodfokon is felmentették őket, majd az ismételt ügyészi fellebbezésre tekintettel a nevelőtanárt 2015-ben 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, de ezt 2016-ban 1 év próbára bocsátásra enyhítették” – tájékoztatta a Népszavát a Fővárosi Főügyészség.

Ugyanebben a hónapban újabb haláleset történt.

Az otthon egyik 13 éves lakójának holttestére a Millenáris Parkban találtak rá, az akkori feltételezések szerint a halál oka túladagolás volt. Néhány hónappal később, 2011. január első hetében derült ki, hogy egy nevelő rendszeresen hazavisz két – akkor 7 és 8 éves – kislányt az otthonból. „Akkor már legalább egy éve folyt ez titokban” – ismerte el Csókay László, a Fővárosi Önkormányzat ifjúságvédelmi osztályvezetője akkor az Indexnek (a jelentést akkoriban nem tették közzé), majd arra a kérdésre, hogy miképpen folyhatott ez ilyen sokáig titokban, azt válaszolta, hogy „a férfi csoportvezető, tehát egyfajta főnök volt, és a hierarchiában alatta állók nem kérdőjelezték meg a cselekedeteit”.

A főváros először Herczeg Krisztiánra, az otthon igazgatójára bízta a vizsgálódást, majd a pedofilügy kipattanásakor külső szakértőket kért fel. A Népszava közérdekű adatigényléssel kérte ki a 2011. február 24-i jelentést, amelynek készítői rögzítették, hogy az intézmény különféle módon hátráltatta a vizsgálatot. 2016-ban az OPCAT (kínzás elleni ENSZ-egyezmény) nemzeti megelőző mechanizmusa keretében ismét vizsgálódott az ombudsman. Herczeg Krisztián a jelentés készítői szerint korántsem volt együttműködő, a gyerekeket például elvitték „játszóterezni”, hogy a szakemberek ne beszélhessenek velük.

A jelentésben az áll: „általánosságban elmondható, hogy bármelyik területet tekintettük át, újabb és újabb kérdésekkel, problémákkal, szakmai hiányosságokkal szembesültünk. A 2009-es vizsgálat óta a szakmai munka egyes részterületei többségében romlottak vagy stagnálnak (…), sok területen lazaságot, szakmai hiányosságot, oda nem figyelést tapasztaltunk”. Már az sem stimmelt, hogy mennyi gyerek volt az otthonban: az egyik kimutatás szerint 123 fő, a másik szerint 119. Néhány gyereket több csoport is létszámba vett, van, akiről azt hitték, áthelyezték, másról nem tudták, hogy eltávon van vagy már visszajött.

A problémák között említették, hogy az igazgató nagyon ritkán keresi fel a csoportokat, ellenőrzési terve és naplója sincs, a csoportnaplók is rendkívül hiányosak, így követhetetlen egy-egy gyermek fejlődése, a dolgozói fluktuáció nagyon-nagy, a korábbi ellenőrzésen feltárt rossz szokások nem változtak számottevően, a haláleset ellenére is többször találkoztak felügyelet nélküli gyerekkel.

A jelentés által idézett egyik dolgozó szerint „foglalkozás nem történik, csak megőrzés”. A szakértők sajnálattal állapították meg, hogy a „csoportok többségében nem nagyon találkoztunk családpótló, melegséget árasztó kellemes együttlétekkel”.

A két „hazavitt” kislány ügyében derült fény a már idézett megállapításokra, vagyis hogy az érintett nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt, és „minden bizonnyal a szülőkkel való kapcsolattartást is befolyásolta annak érdekében, hogy a hétvégéken együtt lehessen a lányokkal”. Senki nem gondolta, hogy ez „káros lenne” vagy hogy „engedély nélkül teszi”. A hivatalos gyám semmit nem vett észre. A szakértők sorozatos szakmai hibákat állapítottak meg ennek és a többi ügynek a kezelésével kapcsolatban. külön kiemelve az „elhallgatást”.

A 2011-es jelentésben foglaltakat Herczeg Krisztián igazgató nem fogadta el, mivel túlzottan szubjektívnek találta. A lapnak most úgy nyilatkozott a jelentésekben feltárt áldatlan állapotokra vonatkozó kérdésre, hogy „kinevezésem után az intézmény teljes működését érintő intézkedési terv született”. Herczeg tagadta, hogy akadályozta volna a vizsgálatot végzők munkáját, minden együttműködést megkaptak tőle és munkatársaitól is. Szerinte a 2010-es tragikus esetekkel kapcsolatban „lezárultak a vizsgálatok”, ezeknek megfelelően „meghozták a szükséges intézkedéseket”. Az otthon jelenlegi működésének és pedagógiai módszereinek bemutatására vonatkozó kérdésre annyit válaszolt: „az intézmény az előírt jogszabályoknak megfelelően működik”.

(Kiemelt képünk forrása: Cseppkő Utcai Gyermekotthon hivatalos Facebook oldala)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.