Pedofilbotrány: a nevelő rendszeresen együtt fürdött áldozataival, mégis megúszta a büntetést

Noha a fővárosi Cseppkő Gyermekotthon pedofil nevelője két kislányt rendszeresen haza vitt, az ölébe ültette és szájon csókolta őket, együtt fürdött velük, bűncselekmény hiányában mégsem indult rendőrségi nyomozás ellene. Persze az intézményből a dolgozónak közös megegyezéssel távoznia kellett, de nincs priusza, jelenleg is bármilyen hasonló intézményben vállalhat munkát. S ha ez nem lenne elég, az állam az intézmény igazgatóját még ki is tüntette.

2024. május 9., 09:49

Szerző:

Két kislányt is rendszeresen hazavitt egy pedofil nevelő a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonból, ráadásul több kollégája már hónapok óta tudott arról, hogy a nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt az otthonban, „de arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük” – írja cikkében a Népszava. A lap egy külső szakértők által írt, 2011. február 24-re elkészült jelentésre hivatkozik, amelyet most – más dokumentumokkal együtt – kikértek a fővárostól. Kiderült: az érintett dolgozó esetében nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Így az illető most bárhol dolgozhat, nincs priusza.

A pedofil nevelőt foglalkoztató otthon igazgatója később elismerést kapott. „Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Mottója: családi nevelést pótló gondoskodásban részesíteni a hozzájuk kerülőket. Herczeg Krisztián munkáját az alaposság, az odaadás és felkészültség jellemzi”. Ezekkel a szavakkal terjesztette fel a fővárosi, Cseppkő utcai Gyermekotthon igazgatóját Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője még 2021-ben, külön méltatva Herczeg Krisztián példaértékű elhivatottságát, kiemelkedő munkáját. 

A díjazáskor „az akkor már nem fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését a fővárosi díjakról szóló rendeletben foglalt kritériumoknak és előírásoknak megfelelően Karácsony Gergely írta alá, lévén a Covid miatti veszélyhelyzet alatt a közgyűlés nem ülésezett” – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat. Mindez azért különös, mert az ellenzéki városvezetés akkor – 2021-ben – már túl volt egy kitüntetés-botrányon: 2019-ben a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatójától volt kénytelen visszavenni a Bárczy István-díjat. Csomós Miklós, aki a bejelentéskor Tarlós István főpolgármester helyettese volt, most elismerte politikai és erkölcsi felelősségét az ügyben. Hozzátéve: „megengedhetetlen, hogy feltétlenül megbízzunk hatóságokban, intézményekben, szakemberekben”. A kegyelmi botrány után alakult fővárosi vizsgálóbizottság arra jutott, hogy az önkormányzat nem rendelkezett az ilyen ügyekben használatos eljárásrenddel. Teljesen tanácstalanok voltak abban, hogy miképpen kezeljék a bicskei bejelentést 2011. szeptemberében.

A szakértői jelentés tartalmát egyébként Herczeg Krisztián az otthon igazgatója nem fogadta el, mivel túlzottan szubjektívnek találta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Karl-Josef Hildenbrand / DPA / AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.