Nagykövet lesz Orbán egyik bizalmi embere, és a Lex CEU ügyében tárgyaló Altusz Kristóf is

2017. november 13., 15:30

Szerző:

Az Index értesülései szerint most hétfőn a parlament külügyi bizottsága négy új nagykövetjelöltet hallgat meg.

  • Nagy Andort bécsi nagykövetnek,
  • Altusz Kristófot koppenhágai nagykövetnek,
  • Kovács Tamás Ivánt brüsszeli nagykövetnek,
  • Timaffy Juditot havannai nagykövetnek jelölik.

 Nagy Andor Orbán Viktor régi bizalmi embere, az első Orbán-kormány alatt a miniszterelnök kabinetfőnöke is volt, majd izraeli nagykövet lett. Életrajza szerint jól ismeri a német kultúrát, mivel 1989-től négy éven át Berlinben folytatott jogi és szociológiai egyetemi tanulmányokat, Soros-ösztöndíjának köszönhetően.

Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai és amerikai ügyekért felelős helyettes államtitkára neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, aki idén a Lex CEU-ügyében tárgyalt az amerikai féllel a kormány képviseletében.

Timaffy Judit korábbi milánói nagykövetet váltotta a hivatal élén Csiszár Jenő rádió műsorvezető. Timaffy korábban a római nagyköveti posztra volt esélyes, most végül mégis Havannába delegálják.

Kovács Tamás Ivánt belgiumi és luxemburgi nagykövetnek delegálják. Korábban, két évig már volt ezen a poszton, 2012 és 2014 között, majd Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) helyezkedett el. A kormány tervei között szerepel egy önálló luxemburgi nagykövetség telepítése, de egyelőre Kovács a két képviseletet együtt látja el.