Milyen meglepő, a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészségnek nincs tudomása a fideszes pénzmosodáról

2018. március 26., 18:42

Szerző:

A Legfőbb Ügyészség hétfő délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, tudomásuk szerint egyik eljárásban sem merült fel, hogy az elmúlt években uniós pályázatokból 3-4 milliárd eurót visszaosztottak volna „jutalék” gyanánt kormánypárti politikusok részére. Az sem merült fel továbbá, hogy az így visszaosztott pénzösszeget magyar bankokból készpénzben felvették volna, illetve gyémántokra konvertálták volna át, vagy úgynevezett hawala utalás formájában Ázsiába továbbították volna, majd visszakonvertálást követően közel-keleti, vagy szingapúri bankszámlákon helyezték volna el és Magyarországra immár legális beruházásként juttatták volna vissza az összeget.

A Magyar Nemzet lapunk által is szemlézett cikke szerint az FBI állítólagos tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában. Az amerikai hatóságok gyanúja szerint a férfi is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években három-négy milliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. A pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes EU-s pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Azért kíváncsiak ennyire az ügyre, mert hasonló módszerekkel finanszírozzák a terrorizmust is. (Az FBI-nak nincs tanúvédelmi programja, az igazságügyi minisztériumnak van, amelyet szövetségi rendőri szerv, a US Marshals Service tart fenn.)

A lap úgy tudja, az amerikai hatóságok a magyar férfi vallomása alapján konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de harminc nap után azt a választ kapták Budapestről, hogy itteni kollégáik nem találtak semmilyen, bűncselekményre utaló nyomot.  Az amerikaiak tavaly március óta többször jelezték a magyaroknak, hogy a férfi náluk van, és bármikor ki tudják hallgatni az FBI jelenlétében; a körözést ennek ellenére máig nem vonták vissza, és a magyar nyomozók nem éltek a kihallgatás lehetőségével sem. A Magyar Nemzet megkérdezte az ügyészséget, hogy miért nem, de válaszában türelmet kért, magyarázatot nem adott.

a Népszava cikke szerimt az FBI-történet mögött egy fiatal Fidesz-közeli üzletember állhat.

A Legfőbb Ügyészség azt írja: a sajtóban megjelölt ember és társai ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott nyomozást, mivel a gyanú szerint közreműködtek különböző nyugat-európai (spanyol, portugál, belga, német és francia) gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó összegek banki átutalások révén történő tisztára mosásában.

Az említett férfi az eljárás során - a házkutatás előtt mindössze órákkal - külföldre szökött, míg társait elfogták és gyanúsítottként kihallgatták. Az elszökött férfivel szemben európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A Fővárosi Főügyészség a szökött férfi elfogott társaival szemben 2017. november 8-án vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. A szökésben lévő ember vonatkozásában az eljárást felfüggesztették.

A magyar ügyészségnek nincs arról tudomása, hogy az USA igazságügyi hatóságai felajánlották volna a magyar hatóságoknak, hogy az USA-ban kihallgathatják a szökésben lévő férfit. A magyar ügyészségnek ilyet nem ajánlottak – jegyezték meg.