Mészáros Lőrinc: az elmúlt 32 év munkájával jutottam el idáig

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport alapító-tulajdonosa azt mondja nem versenyez Csányi Sándorral, hogy melyikük az ország leggazdagabb embere. A felcsúti nagyvállalkozó beszélt arról is, hogy mennyire intenzív a kapcsolata Orbán Viktor miniszterelnökkel, és mit szól Magyar Péterhez. 

2024. április 9., 12:42

Szerző:

Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere az Indexnek mesélt arról, hogy barátság fűzi Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ami a bizalmon alapszik, mivel mind a ketten külön utakon járnak. Nem egyszerű összehozni vele egy találkozót, mert mindkettejüknek rengeteg elfoglaltsága van. „A mi kapcsolatunk barátság, ami a bizalmon alapszik, de külön úton járunk, hiszen a miniszterelnök úr 1989 óta politikus, én pedig 1992 óta vagyok vállalkozó. Ebben tettem egy kis kitérőt, hisz 2011-től majdnem két cikluson át polgármester voltam Felcsúton, igaz, a gazdasági tevékenységemet akkor sem adtam fel, amikor szolgáltam a településemet. 

A gazdasági fejlődésem nem két nap alatt történt meg, hanem az elmúlt 32 év munkájával jutottam el idáig” – fejtegette a volt felcsúti polgármester. 

Az interjúban Mészáros Lőrinc kitért Magyar Péterre is

„Bár a bankunkban felügyelőbizottsági tag volt, Magyar Pétert én személyesen nem ismerem, nem is avatkozom bele az ügyeibe. A nevét is csak onnan ismertem, hogy Varga Judit volt férje. Ő a politikai színpadon van, én a gazdasági életben élek, nincs közös pontunk. Ha valakinek én vagyok a témája, azt nem veszem támadásnak, Pesty László esetében sem, aki egyébként egy vicces ember. Lehet, hogy nekik ez a dolguk, hogy a köz érdeklődését fenntartsák, nekem meg az, hogy a vállalataim minél sikeresebbek legyenek” – mondta Mészáros Lőrinc. 

Ami a házasságát illeti, Mészáros Lőrinc előzékenyen elárulta, jól és kiegyensúlyozottan működik. Ha Várkonyi Andrea kér tőle tanácsot, akkor hallgat rá, ha elmondja, mit gondol egy megoldandó feladatról, ami a felesége által koordinált vállalkozásoknál adódik. Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy sokan Orbán Viktor strómanjának tartják vagy éppen felcsúti gázszerelőnek, de humoristák és karikaturisták is rendszeresen foglalkoznak vele. „Egy munkahelyen is van beszólás, cinizmus, viccelődés, ez azzal együtt sem visel meg, hogy kicsit nagyobb játszótéren játszom. Sőt, néhány mém kifejezetten vicces, amibe az interneten belebotlik az ember. Némelyiken jót nevetek én is, de az energiáimat sokkal inkább a munka köti le, a fejlődés, a tervezés, a stratégiaalkotás” – válaszolta erre Mészáros Lőrinc. 

Magyarországon kívül terjeszkedik Mészáros Lőrinc

„A szállodaiparban Horvátország és Montenegró mellett Ausztriában már vannak érdekeltségeink, de megyünk tovább, például Rijeka mellett, Iciciben ötcsillagos luxusszállodát építünk, amit 20 évig a Marriott üzemeltet majd. A turizmus mellett a mezőgazdaságban és az építőiparban is készen állunk a terjeszkedésre, akvizíciós tárgyalásainkkal a régiós piacokra fókuszálunk. Mára tartunk ott, hogy megengedhessük magunknak jól működő vállalatok megvásárlását, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a lepusztultak rehabilitációja, újraépítése olyan hosszú folyamat, ami túl sok idő, túl sok pénz. Elsősorban Európában terjeszkedünk, de Észak-Afrikában, Líbiában, illetve a Közel-Keleten, Ománban is vannak érdekeltségeink. Haladunk előre, több komoly akvizíció előtt állunk, ami még nem nyilvános, de az első fél évben több is lezárulhat”– mondta Mészáros. 

A 2020 szeptembere óta a NER égisze alatt működő Index három éve már készített egy messzire visszhangzó interjút Mészáros Lőrinccel. Abban a beszélgetésben a többi között az Orbán Viktorral ápolt személyes viszonyáról, a mostaniban a többi között a Gulyás Gergely által is bírált botrányízű jachtvásárlásáról nem esett szó –írja a Népszava.

(Kiemelt képünkön: Mészáros Lőrinc. Fotó: Puskás Akadémia Facebook oldala)

Nehéz volt gyerekek sorsa, valamint a gyerekek nevelése Magyarországon. A nehéz körülmények okai között szerepelnek a korlátozott óvodai férőhelyek, az akadozó egészségügyi ellátás, továbbá az is, hogy megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatainak száma.