Helikopterezésen kapták Mészáros Lőrincet

Mészáros Lőrinc közpénzmilliárdost Budaörsről vitte helikopter a Liszt Ferenc reptérre, ott magángépre szállt, hogy meglátogassa a spanyolországi marbellán focizó fiúkat.

2024. február 6., 19:33

Szerző:

A spanyolországi Marbellán járt a Puskás Akadémia edzőtáborában Mészáros Lőrinc. A felcsúti futballklub elnöki szerepét is betöltő közpénzmilliárdos a repülőgép-figyelő oldalak tanúsága szerint egy helikoptert és egy magánrepülőgépet is igénybe vett az utazáshoz, derítette ki az Átlátszó.

Alig egy héttel azután, hogy Mészárosné Várkonyi Andrea ódákat zengett házasságáról és arról, hogy férje érzelmi intelligenciáját tanítani kéne, aki ráadásul „borzasztóan” higgadt és bölcs, a gazdag üzletembert lekövette a lap az ADS-B Exchange repülőgép-figyelő segítségével.

Ez alapján a Puskás Akadémia utolsó, Sparta Praha elleni edzőmeccse előtti napon, január 24-én indult útnak a Mészárosék által korábban már használt OE-XWY lajstromjelű helikopter a Budaörsi Repülőtérről Ferihegyre. Nem sokkal később a felcsúti vállalkozóval korábban szintén kapcsolatba hozott OE-HUG lajstromjelű privát jet jeladója is működésbe lépett, mely Budapestről a Marbellához legközelebbi magánrepülőket fogadó reptérre, Malagába repült.

A cikk szerint január 25-én, a cseh csapat elleni edzőmeccs napján ugyanezt a két légi járműveket használva, Mészáros a privát jettel Malagából  Budapestre, a helikopterrel Budapestről Budaörsre repült. Azt, hogy Mészáros ekkor a Puskás edzőtáborában járt, a klub hivatalos közösségi oldala is közzétette. 

Tavaly év végén a szegeder.hu olvasója látta kiszállni egy helikopterből Mészárost és feleségét. Ezt követően a Válasz Online derítette ki, hogy az Augusta típusú helikopter – a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőivel bizalmi kapcsolatban álló – Gaston Glock osztrák fegyvergyáros-üzletember repülős cégének flottájába tartozik.

A Hvg megvizsgálta a helikopter ferihegyi fordulóit, és rábukkant egy másik, Ausztriában bejegyezett magánrepülőre (OE-HUG), amely gyakran csatlakozik rá Mészárosék és magyar politikai vezetők útjaira. Sok egyéb út mellett ugyanez a repülő volt Kínában, amikor Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt, és Londonban is azokban a napokban járt, amikor Mészárost és Várkonyit lefotózták a Royal Albert Hallban – írja cikkében az Átlátszó.

A helikopterezést Rogán Antal óta ismerjük

A helikopterezés 2016 őszén került be a köznép szótárába, amikor kiderült, hogy Rogán Antal és akkor felesége, Rogán Cecília helikopterrel mentek el Szabó Zsófi lagzijába. A politikust nem hagyta hidegen az emberek felháborodása, még a parlamentben is mentegetőzött emiatt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egy képviselői kérdésre akkor azt válaszolta: hibázott, és számára az az ügy tanulsága, hogy politikus magáncélból sohasem helikopterezhet, még akkor sem, ha ezt a felesége megengedheti magának.

(Kiemelt kép forrása: Puskás Akadémia)