Magasról tesz a magyar társadalom az egészségügyi dolgozók helyzetére: alig lézengtek a gyógyítókért rendezett tüntetésen

2018. március 24., 14:41

Szerző:

A Független Egészségügyi Szakszervezet tüntetése a mostoha körülményeik ellen 2018. március 24-én
Fotó: Kökényesi Gábor

Szombaton 14 órára szervezett tüntetést, mint megírtuk, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), mivel a kormány nem volt hajlandó tárgyalásokat kezdeni a FESZ, és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) által javasolt bértábláról.

A cikkünk megjelenése idején tartó tüntetést az ápolók, szakdolgozók továbbra is alacsony bére és a megbecsülés hiánya miatt tartják. Az esemény szervezői a Facebook-oldalukon azt írták: „egy ápolónő, mentő-dolgozó, szociális gondozó bére 40 százalékát sem éri el a nyugati béreknek, pedig az ország teljesítménye többet engedne ennél. Az elmúlt években több ezer közpénzen kiképzett egészségügyi dolgozó, mentő dolgozó, szociális gondozó hagyta el az országot, vagy a szakmát az alacsony bérek, a megbecsülés hiánya miatt, és a folyamat nem állt meg”.

Aligha kérdés, miként fog dönteni sok-sok egészségügyi dolgozó, amikor szembesül azzal, hogy a sok-sok segélykiáltásuk ellenére alig ment el valaki a tüntetésükre. Információink szerint az oktatásügyben tüntetőkkel végig szolidaritást vállaló egészségügyiek abban reménykedtek, hogy a Független Diákparlament esetleg támogatja majd kezdeményezésük, de csalódniuk kellett.

Az eseményen legfeljebb százan jelentek meg.

A beszédek is csalódottan sorolták tárgyaláskezdeményezéseiket, problémáikat, érdekérvényesítési képtelenségüket. Az eszközhiányt, a borzasztó munkakörülményeket és a hiányzó feltételeket, a túlerőltetéshez, kiégéshez vezető hajtást, a diktatórikus ágazatvezetést és az intézmények elnyomását, megfélemlítését, amely az egzisztenciálisan kiszolgáltatottak elhallgatásához, a kiállás hiányához – mint az ezen a szombati napon is szembeötlő lehet – vezetett. Egyúttal biztatták, kitartásra kérték mindazokat az orvosokat és ápolókat, akik még egyáltalán Magyarországon vannak, s a szakmában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már előre elhatározta, hogy a két héttel a választás előtt szervezett tüntetés nehezen értelmezhető másnak, mint politikai akciónak. A szakszervezet azonban hangsúlyosan felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy a tüntetés politikamentes. 

A fotókat Kökényesi Gábor készítette:

 

 
 
 

Fotó: Kökényesi Gábor

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.