Ma elengedték, holnap házi őrizetbe tennék Gyárfás Tamást, mert megalapozottan gyanúsítható

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll. A nyomozóhatóság szerint Gyárfás Tamás bízta meg Portik Tamást Fenyő János megölésével. Információink szerint maga a vádhatóság, azon belül is egy személy érintettsége felmerülhet.

2018. április 19., 15:21

Szerző:

A Fővárosi Főügyészség elutasította Gyárfás Tamásnak meggyanúsítása, valamint az őrizetbe vétele ellen tett panaszát. Mint arról beszámoltunk, az egykori televíziós producert kedden délután felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai székhelyén.

Fenyő-gyilkosság - Házi őrizetet indítványoztak Gyárfás Tamás ellen
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A nyomozóhatóság szerint Gyárfás Tamás bízta meg Portik Tamást Fenyő János megölésével. Portik pedig – mint közvetítő – azt a Jozef Rohácot bízta meg a VICO-csoport első emberének kivégzésével, akit a múlt évben jogerősen is életfogytiglani szabadságvesztése ítéltek a gyilkosságért. Az Aranykéz utcai robbantásos merénylet megrendeléséért már jogerős fegyházbüntetését töltő Portik Tamást ez év március 22-én hallgatta ki gyanúsítottként a Nemzeti Nyomozó Iroda a Fenyő-ügyben.

Feltehetőleg az ő vallomása és más korábbi bizonyítékok vezettek el Gyárfás Tamás őrizetbevételéhez.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közlése szerint a Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló adatokat megvizsgálva megállapította, hogy a terhelttel szemben személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelése szükséges és indokolt. A legsúlyosabb kényszerintézkedés, nevezetesen az előzetes letartóztatás helyett azonban

a főügyészség a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető technikai eszköz alkalmazása mellett.

A főügyészség álláspontja szerint ugyanis különösen a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére, valamint arra is, hogy a nyomozó hatósággal együttműködő magatartást tanúsított, az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel az enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatók. Gyárfás Tamás házi őrizetéről pénteken fog dönteni a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója.

Ennek értelmében Gyárfás Tamást ma hazaengedték a Gyorskocsi utcai fogdából, de egyben beidézték a pénteki bírósági ülésre.

A 168 Óra azon kérdésére, hogy zajlik-e eljárás a Fenyő-ügy nyomozásában korábban eljáró személy, vagy személyek ellen, nem kaptunk választ. Információink szerint ugyanis az ügyben felmerült egy magas rangú ügyész neve is, akinek a vezető beosztását Polt Péter a múlt évben indoklás nélkül visszavonta.

A fenti ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda teljesíti.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.