Lemondott Kósa Lajos bizalmasa, Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője

2018. május 14., 17:25

Szerző:

Váratlanul bejelentette lemondását Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója a szövetség vezetői előtt. Ezt pénteken a közgyűlésen jelentik be hivatalosan – értesült a 24.hu.

A sportszövetség elnöke Kósa Lajos. Orendi Mihály a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is, korábban a debreceni sportközpontot vezette. Egyúttal mind a mai napig üzlettársa annak a csengeri örökösnőnek, aki Kósa Lajost is átverte.

Kósa Lajos a balján Orendi Mihállyal a a phjongcshangi téli olimpián
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szabó Gáborné évekig kért kölcsön pénzt hatalmas, 1300 milliárd forintos örökségére hivatkozva. Összesen százmilliónál is többet csalt ki így debreceni és Debrecen környéki üzletemberektől, de a pénzt nem adta meg. Kósa Lajost 2013-ban bízta meg azzal, hogy vásároljon részére államkötvényeket. Szoros üzleti kapcsolatot alakított ki a fideszes politikussal, Orendi Mihály és Fiák István ügyvéd is tulajdonos lett abban az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-ben, amelynek irányítását a csengeri nőre bízták. Szabó Gáborné jelenleg Svájcban van előzetes letartóztatásban, a rendőrség azután adott ki elfogatóparancsot ellen, hogy nem jelent meg a kihallgatásán.

A szövetség felügyeli a Nemzeti Korcsolyázó Központ megépítését, ami a becslések alapján 43 milliárdból készül el 2022-re, és ez lesz a sportág legnagyobb hazai ingatlanja. Csak a tervezése 2,3 milliárd forintba kerül. A projekt kivitelezésében kulcsszerep jut a szövetség ügyvezetőjének, a tervpályázat győztesét is a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, egyben a bíráló bizottság elnöke, Kósa Lajos jelentette be.

 

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.