Lánczi András az egész világ előtt kimondta, hogy Orbán Viktor korrupt rendszert épít

2017. december 21., 12:30

Szerző:

A Corvinus Egyetem rektora, a Fidesz egyik fő ideológusa a Financial Timesnak nyilatkozott abban a hosszú riportban, amelyet a brit gazdasági lap Orbán Viktor oligarcháiról, egy új gazdasági elit felemelkedéséről írt. A cikk nagyrészt Tiborcz István, Mészáros Lőrinc és Garancsi István üzleti karrierjét mutatja be. Ennek kapcsán Lánczi András elejt egy megjegyzést, hogy ők nyilvánvalóan „oligarchák” de egy nyíltan vállalt politikáról van szó, olyasmiről, amit az Orbán-kormány akar. Ezt soha nem mondta ki (a miniszterelnök – a szerk.), de valószínűleg megengedi és bátorítja, hogy néhány magyar vállalkozó meggazdagodjon, és kialakuljon a középosztály felső rétege. Ehhez még hozzáfűzi, hogy „nemzeti érzelmű vállalkozók seregének” a felállítása nem jelent több korrupciót a kommunista Magyarország államosításaihoz, illetve 1990-es privatizációjához képest.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Bár a Corvinus egyetem rektorának a fejtegetéseiben nincs sok újdonság – egy hírhedt 2015-ös interjújában mondta már, hogy amit korrupciónak hívnak, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája –, külföldön kissé visszatetszőnek tűnhet, hogy valaki gyakorlatilag beismerő vallomást tesz arról, hogy Orbán Viktor nyakig benne van egy korrupt rendszer felépítésében. Ennek kapcsán a Financial Times egyébként megszólaltatja Martin Józsefet, a Transparency International magyarországi igazgatóját is, aki azt mondja, hogy amíg a Fidesz hatalomra jutása, vagyis 2010 előtt a korrupció inkább működési zavar volt a politikai rendszerben, ma már a rendszer része.

(A 444 nyomán.)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.