Kósa Lajos 1300 milliárdos örökösnője szerint a Fidesz az egész családját ki akarja irtani

A csengeri Szabó Gáborné ismét előadta a maga verzióját a hihetetlen örökségről, és fellebbentette a fátylat bizonyos svájci utazásokról is, amelyekre Kósa Lajos társaságában, banki és jogi ügyek intézése céljából kerítettek sort. Mindezt a nő ügyvédje szerint felvételek is bizonyítják.

2018. március 27., 14:44

Szerző:

„Nekik az lenne az elégtétel, ha engem a férjem mellé temetnének, mert akkor már mondhatnák, hogy csalás volt az egész” – ez a mondat is elhangzik a Független Hírügynökség honlapján megjelent interjúban, amelyet Szabó Gábornéval, a Kósa Lajost állítólag 1300 milliárdos örökséggel átverő nővel. 

A csengeri asszony azt állítja, hogy a betegségét kezelteti Svájcban, és közben az örökséggel kapcsolatos ügyeket intézi, sőt, konkrétan 30-60 napon belül meg is lesznek azok az iratok, ami alapján hozzájut majd az 1300 milliárd forinthoz, de szerinte még ennél is több pénzt kaphat valójában.

Közben Szabóné ügyvédje, Helmeczy László elmondta a 444-nek, hogy kezdeményezi Kósa Lajos tanúkénti meghallgatását, illetve Kósa és Szabóné szembesítését, szerinte ugyanis más dokumentumok is bizonyítják a Modern Városok programért felelős tárca nélküli miniszter érintettségét. Szabóné a FüHü-nek azt mondta: 2012 óta ismeri a korábbi debreceni polgármestert, akivel 2017 novemberében beszélt utoljára telefonon,

korábban pedig Svájcban is voltak együtt.

Helmeczy erről a Magyar Nemzetnek azt mondta, tudomása szerint bankbiztonsági okokból

léteznek olyan felvételek külföldön, amelyeken Kósa beszél, és amelyek bizonyíthatják, hogy a miniszter hazudozik.

Szabónét egyébként a Nemzeti Nyomozó Iroda most szerdán szerette volna meghallgatni, ám nyilván nem fog megjelenni. Vélhetően emiatt szerepel az interjúkérdés-válaszok között, hogy őrizetbe vennék, ha visszajönne Magyarországra, noha a nő következetesen tagadja, hogy bármiért elítélték, vagy ellene folyna eljárás. Egy házkutatást ismer el, ami egy kölcsönszerződésből fakadó jogvitából eredeztethető.

Kósa Lajos és Szabó Gáborné
Fotó: Blikk

Mindennek ellenére az interjú lazán átsiklik a legdurvább ellenmondások felett is. Szabóné például arról is beszélt, hogy

heteken belül nem csak az 1300 milliárdhoz, hanem még nagyobb összeghez fog hozzájutni.

Arra a felvetésre, hogy ez a pénz eddig csak keserűséget okozott nekik, azt mondta:  „Eddig. Ráadásul egy ember életébe, férjemébe került, amit Kósa Lajosnak is köszönhetek. Meg a rengeteg hamisítványnak, amit kitesznek az internetre, meg e-mailekről, amit levesznek az én levelezésemből.”

Szabóné szerint ugyanis Kósa embere, Orendi Mihály hozzáfért a levelezéséhez, mert megbízott a férfiban, korábban mindig a segítségére volt. Szabóné szerint Orendi és Kósa is aláírt egy titoktartási szerződést egy svájci ügyvéd előtt, hogy egymillió svájci frankra büntethetik, ha bármit elmond. Orendi a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Kósa korcsolyaszövetségének ügyvezető igazgatója és a debreceni sportközpont egykori vezetője, aki a téli olimpián együtt is szurkolt Kósával, és 12 milliót biztosan bukott a Szabóné-féle örökségen. 

A csengeri asszony elmondása szerint Kósa 2012 októberétől fogva azt tanácsolta nekik, hogy senkinek ne beszéljen erről az örökségről, onnantól veszélyben lehetnek, a gyerekeiket is elrabolhatják. A kérdésre, hogy miért bízott meg Kósában, elmondta: 

„A Magyar Fejlesztési Bankon keresztül szerettem volna megvásárolni egy hotel részvényeit, de nem tudtuk megvenni, mert nem állt rendelkezésemre a pénz. Közben a hotel csődbe ment, és nagyon sokáig pereskedtünk a Magyar Fejlesztési Bankkal. Ebben kértem Kósa Lajostól segítséget, kerestem meg őt Orendi Mihályon keresztül. Azt akartam elérni, hogy a bank álljon el a szerződéstől, mert nem tudom megvenni a szállodát. A hotelt meg akarta venni egy osztrák üzletember is, de a bank nem adta el neki, hanem inkább velem kereskedett. Végül százmillió forintban egyeztünk ki a bíróságon, nekem ezt a százmilliót meg kellett volna fizetnem, de nem volt rá keretem, a mai napig sincs. Ebben kértem a segítségét, így ismerkedtem meg vele. Ezt követően már egyre több dologról beszélgettünk, állandósult a kapcsolatunk, így meséltem el neki, hogy én miből akartam kifizetni a szállodát, és egyre több bizalmas információt osztottam meg vele.”

Beszélt arról is, hogy Kósa 2016 februárjában volt vele külföldön, 2017 elején pedig járt nála Csengeren. Utána többet már nem jelentkezett.

A külföldi utazásokról Szabóné beszélt az ügyvédjének, Helmeczynek, aki ezt megerősítette a 444-nek is. Kósa azonban a portál megkeresésére korábban tagadta, hogy járt volna Szabónéval külföldön. 

Kérdésre válaszolva Szabóné elmondta, hogy egyik szerződés sincs még felbontva, ezt most intézi külföldön, már nem szeretne adományt adni se Kósa édesanyjának, se Orendinek. Utóbbiról azt mondta: „Ő akkoriban nagyon sokat segített. Most viszont olyan információkat adott ki, amik nem is voltak igazak. Például, hogy én kegyelmi kérvénnyel fordultam a köztársasági elnökhöz. Miért fordultam volna, amikor nem voltam elítélve? Innen egyébként, ahol most vagyok, az uniós bírósághoz adják ki Luxembourgba, hogy egymillió svájci frankot, esetenként négymillió svájci frankot követelnek Orendi Mihálytól és Kósa Lajostól is. Épp azért, mert információkat adtak, miközben aláírtak egy titoktartási szerződést. Ez most be lett adva. Mert ez már tarthatatlan. Tarthatatlan, hogy egy egész családot kikészítettek. Az én férjem meghalt. Ő azért adta át egy személynek az iratokat, mert azt remélte a nyilvánosság megvéd bennünket Kósáéktól."

Magyarországra nem tervez visszajönni, mint mondta, reméli a vagyona alapján megkapja azt a státuszt bármelyik országtól, hogy erre ne legyen szükség:

„Magamat is, meg a családomat is szeretném biztonságban tudni. Magyarországon nem érzem jogbiztonságban sem magamat, sem a gyermekeimet. Egy ember, mint mondtam, már meghalt, otthon a gyermekeimet is baj érheti. Az egész családomat ki akarják irtani.”

Ezt később is megismételte. Szerinte a Fidesz az egész családját ki akarja irtani. 

Beszélt arról is, hogy Kósa Lajos feleségének, Porkoláb Gyöngyikének is ajándékot akart adni, mivel Kósa felajánlotta, hogy mindenben segíti, hogy családja és ő is biztonságban legyen, Szabóné pedig úgy gondolta, hogy ezt valamilyen formában viszonozni kell. Erre gondolta ki a két és fél millió eurót. 

  • – Tehát nem Kósa úr kérte.
  • – Nem kérte, csak elfogadta – válaszolja az interjúban.
Kósa Lajos rendszeres látogató volt a Szabó családnál
Fotó: Népszava

Arra a kérdésre, hogy miért volt Szabónénál házkutatás, nem kívánt válaszolni, csak annyit mondott, hogy egy útépítő cég, a Kiskun Tender küldött a számlájára kölcsönként pénzt. Állítása szerint nem csapott be senkit, mindenki tisztában volt vele, hogy mindenkinek csak segített éveken át. Az utolsó két évben pedig neki segítettek pármillió forinttal, olyanok, akik korábban ennek a tízszeresét kapták tőle. Kitért arra is, hogy a családja is teljesen kiborult a történtektől, de van egy dokumentum a birtokában, ami igazolja, hogy létezik az örökség

„Ezzel az egész viselkedéssel annyit ért el Kósa úr, hogy ebből a pénzből, egy pár család támogatásán kívül, semmit nem akarok Magyarországra vinni. Azokat, akik segítenek rendesen, hivatalosan meg szeretném ajándékozni, de otthonra már semmit nem szeretnénk befektetni. Ez biztos.”

Az ügy tehát egyre kibogozhatatlanabb, ám az állami szervek egyelőre Kósa érintettségét nem, csupán a csengeri asszony ügyeit vizsgálják. Ez annak ellenére van így, hogy megírtuk, miután a pénz, amely Kósa neve mellett, az ő esetleges megbízásával elvileg Magyarországra juthatott (vagy juthatott volna, ha létezik), államháztartási léptékkel mérve is kiemelkedő nagyságú, felér öt év GDP-arányos állami egészségügyi kiadással. Magyarország egyik vezető politikusával, a kormánypárt befolyásos emberével, egy komoly állami vezetővel szemben súlyos pénzmosás gyanúja vetődött fel, ezért a Transparency International azt várja, hogy a hatáskörüknél fogva erre köteles hatóságok vizsgálják ki a gyanút, s ebben Kósa érintettségét.

Kósa Lajos a balján Orendi Mihállyal a a phjongcshangi téli olimpián
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

De Kósa is következetesen hallgat, sőt, eltűnt a nyilvánosság elől, miután egy darabig mániásan ismételgette: az ügyben minden hazugság, és minden, napvilágot látott dokumentum kamu, ő pedig megtette a feljelentést. A nőt, aki őt megbízta az állítólag 4,35 milliárd eurós (átszámítva 1300 milliárd forintos) örökség kezelésével, csalónak nevezte, de arra a kérdésre már nem válaszolt, hogy akkor miért kötött szerződést vele, és az egyik bizalmi emberének, Orendinek és ügyvédjének, Fiák Istvánnak miért van közös cége vele. Egyébként annak ellenére nevezett az ügyben minden dokumentumot kamunak, hogy korábban elismerte, több szerződés is született az ügyben, a megbízását közjegyzői okiratba foglalták. Közjegyzői okirat tanúsítja azt is, hogy a megbízó, a csengeri Szabóné – akinek a férje nemrég öngyilkos lett – 2,6 millió eurót (átszámítva 800 millió forintot) akart ajándékozni a politikus édesanyjának, előtte pedig ugyanezt az összeget a feleségének utaltatta volna.