Kiakadt a Horthy-mise miatt a Zsidó Világkongresszus elnöke, levelet írt Orbánnak az ügyben

2018. január 29., 18:27

Szerző:

Provokatívnak és megdöbbentőnek nevezte a Horthy Miklós kormányzó emlékére tervezett megemlékezést és misét Orbán Viktorhoz írt levelében a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke. Válaszában a magyar miniszterelnök emlékeztetett, hogy a szervezők lemondtak az esemény megtartásáról, az ügy megszűnt létezni – mondta az MTI megkeresésére hétfőn Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor és Ronald Lauder találkozója New Yorkban 2015-ben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Ronald Lauder WJC-elnök azután írt levelet, hogy a a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége január 24-én a nyilvánosság elé állt azzal, hogy három nappal később, a nemzetközi holokauszt-emléknapon megemlékezést és misét tartanak a magát nyíltan antiszemitának valló kormányzóért a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban. Ezen felszólalt volna Boross Péter volt miniszterelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor történész is, aki arról hírhedt, hogy idegenrendészeti problémának nevezte a magyar zsidó holokauszt első nagy tömegmészárlását, 23 600 zsidó deportálását és meggyilkolását 1941-ben Kamenyec-Podolszkijban. Erre a tömegmészárlás Horthy tudtával és belegyezésével kerítettek sort, a magyarországi zsidóság képviselői közül pedig többen – Heisler András Mazsihisz-elnök és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője – is a felháborodásuknak adtak hangot a megemlékezés és a mise miatt. Osztie Zoltán plébános egy nappal később bejelentette, hogy az eseményt nem tartják meg.

Lauder az Orbánnak írt levelében úgy fogalmaz, hogy az általa vezetett intézmény, amely hat kontinensen több mint száz zsidó közösséget képvisel, megdöbbenéssel és nagy csalódással értesült arról, hogy a Horthy emlékére tervezett január 27-i megemlékezésen és misén az Országgyűlés alelnökeként Lezsák is felszólalt volna. A WJC-elnök provokatívnak nevezte a tervezett eseményt. Hozzátette, különösen zavaró, hogy egy magas rangú közjogi méltóság részvételével legitimitást adnak neki. Lauder „szégyentelen antiszemitaként” aposztrofálta Horthyt, és úgy fogalmazott, hogy az általa a magyarországi zsidó közösségre szabadított terror lehetővé tette, hogy megfosszák őket jogaiktól és emberi mivoltuktól. „A zsidók százezreinek deportálásában és meggyilkolásában játszott szerepét" pedig sohasem szabad elfeledni és megbocsátani” – fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére, hogy válaszolt-e a miniszterelnök a WJC-elnök levelére, és ha igen, mit, Havasi jelezte, hogy egymondatos válasz született: a miniszterelnök január 25-i keltezésű levelében azt írta Laudernek, hogy az általa jelzett ügy már megszűnt létezni.