Karácsony Gergely: a budapestiek kiálltak városukért és magukért a Lakógyűlésen

A budapestiek kiálltak városukért, kiálltak magukért, a Budapesti Lakógyűlésen 136 ezren adták le szavazatukat online.

2023. június 19., 13:28

Szerző:

Karácsony Gergely  Facebook-oldalán hétfőn közölte, hogy sikeresen zárult Budapest történetének legnagyobb részvételi szavazása, az első Budapesti Lakógyűlés, 136 ezer budapesti adta le szavazatát online, a szavazásra jogosultak több mint 9 százaléka. „Ez az eredmény egyértelmű kötelezettséget ró minden döntéshozóra, rám is, másokra is” – tette hozzá. 

Karácsony Gergely közölte: az első Budapesti Lakógyűlés érdemben különbözik a kormány nemzeti konzultációjától, „mert az az emberek megvezetése, ez pedig a budapestiek megkérdezése”, de ettől még sokan összevetik a kettőt. Hozzátette: eddig egy olyan nemzeti konzultáció volt, amely online zajlott, azzal lehet összevetni a Budapesti Lakógyűlést.

Arányaiban az ott résztvevő mintegy öt százaléknál majdnem kétszer nagyobb volt a részvétel az első Budapesti Lakógyűlésen  – mondta. A főpolgármester szerint a „napnál világosabb tehát, hogy a budapestiek akarata elől kitérni mostantól nem lehet”. „Igaz ez a kormányzati sarc befizetésére éppúgy, mint a Lánchíd közlekedési rendjére és a Lánchídra megígért kormánytámogatás kifizetésére” – írta. Kiemelte: ő megteszi, amit vállalt, a város jövőjéről szóló döntéseket a budapestiek akaratának megfelelően hozzák meg. A Budapesti Lakógyűlés eredményeit kedden ismertetik.

(Kiemelt képünkön: Karácsony Gergely meghirdeti az Első Fővárosi Lakógyűlést. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldal)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.