Jávor Benedek nagyon leoltotta a Hír Tv riporterét, aki Soroshoz kapcsolta a gyerekek klímatüntetését

2019. május 24., 15:42

Szerző:

„Elképesztően mérges lettem!”

– mondta Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje a kormánypárti Hír Tv riporterének, Tóth Benjáminnak. A politikus a tőle megszokotthoz képest valóban kijött a sodrából: bár sajtótájékoztatóját a pénteki klímaváltozás miatti diáktüntetés kapcsán tartotta, a riporter ehhez képest arról tett fel kérdést, hogy Soros György hálózata szervezi-e a tüntetést. (A jelenet a 24. percnél kezdődik)

Az eset körülményei: pénteken a Fridays for Future (FFF) nemzetközi mozgalom tartotta tüntetését, hogy a kormányok érdemben cselekedjenek a klímaváltozás elleni harcban,  a tüntetéseken főleg gyerekek vesznek része a világ több mint száz országában. A mozgalom elindítója az a Greta Thunberg, akit Nobel-békedíjra jelöltek, miután egyedül is kitartóan tüntetni ment a svéd parlamenthez a környezetvédelemért, még az iskolát is kihagyta.

Erről a tüntetéssorozatról mondta azt Halász János, a Fidesz szóvivője a Hír Tv-ben, hogy szerintük a Soros György Nylít Társadalom Alapítványa által támogatott AVAAZ szervezet áll a tüntetések mögött. A szervezetnek egyébként jelentéktelen szerepe van a nemzetközi tüntetésekben, melyet egyébként egyértelműen, nyíltan és felvállaltan az FFF szervez, az AVAAZ pedig egy petícióval támogatja.

A riporter tehát feltette kérdését a fideszes körítésnek megfelelően, erre Jávor kiosztotta:

„Tíz éve vagyok ebben a szakmában, de azért időnként tudnak sokkolni. (...) Ez az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás, amivel foglalkozni kell. Emberek azért mennek ki az utcára, hogy a politikusok tegyék meg a szükséges lépéseket azért, hogy a ma fiatal generáció még emberhez méltóan tudjon élni. Erre maga idejön és arról dumál, hogy az AVAAZ-t a Nyílt Társadalom Intézet finanszírozza, miközben a tüntetést nem ők szervezik hanem a Fridays for Future. (…) Komolyan mondom katasztrófa, siralmas, hogy itt tartunk, ezért mert tönkre körülöttünk a világ, mert 30 éve ilyen politikusok és ilyen újságírók hülyét csinálnak a társadalomból. De ennek vége, mert a fiatalok – nem a pártok, nem Soros György – kimentek végre az utcára.”