Ezer diák tüntetett a Kossuth téren, hogy végre tegyen valamit a kormány a klímaváltozás ellen

2019. május 24., 15:37

Szerző:

Magyarországon is becsatlakoztak a nemzetközi Fridays for Future (Péntekek a jövőért) tüntetéssorozatba, amelynek keretében világszerte immár harmadik alkalommal vonultak utcára pénteken a tiltakozók, hogy cselekvésre szólítsák fel a kormányokat a globális klímaváltozás enyhítéséért. A diákok azt várják, hogy vészhelyzetet hirdessen a kormány és azonnal cselekedjen.

A 11 órakor kezdődött demonstráción sokan vettek részt, több mint ezer diák gyűlt össze a budapesti Deák Ferenc téren, hozzájuk pedig felnőttek, köztük is inkább fiatal felnőttek csatlakoztak, ahogy átvonultak a Kossuth térre.

Több fővárosi iskolában hamarabb befejezték a tanítást, hogy a diákok részt tudjanak venni a demonstráción.

A tiltakozók teljes száma 1,5-2 ezer főre duzzadt. Csatlakoztak politikusok is, az Index szerint megjelent Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje és Kálló Dániel, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje.

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.