Időjárás: megdőlt a hajnali és napi melegrekord is vasárnap

Áprilisi nyár: extrém arcát mutatta az időjárás a hétvégén, megdőlt a hajnali és a napi országos és fővárosi melegrekord is vasárnap - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.

2024. április 15., 12:40

Szerző:

Vasárnap is folytatódott a nyárias idő, a legmelegebbet Baja Csillagvizsgáló meteorológiai állomáson mérték, 31,2 Celsius-fokot. Ez 2,5 fokkal volt több, mint az erre a napra vonatkozó eddigi rekord, és valóban, ilyen nyárias időjárás emberemlékezet óta nem volt hazánkban április elején.

Minden melegrekord megdőlt

A fővárosban is szokatlanul meleg volt, a legmelegebb órákban Újpesten 29,8 fokot mértek, ami új budapesti napi melegrekord. Itt a korábbi rekord 27 fok volt, amelyet Csepelen jegyeztek fel 1939-ben.

A HungaroMet Zrt. hozzátette: igen enyhe volt az éjszaka is, a Baranya vármegyei Bodán mindössze 15,9 fokig hűlt le a levegő, amely új országos hajnali melegrekord.

A korábbi rekorder Gyöngyös és Kisbér volt 14 fokkal, ezt az értéket még 1989-ben regisztrálták.

Budapesten, a János-hegyen pedig a leghűvösebb órákban sem süllyedt 14,6 fok alá a hőmérséklet, ez új fővárosi hajnali melegrekord, eddig ezen a napon ugyanis a fővárosi rekordot 1939 óta Budakeszi erdőállomás tartotta, 14 fokkal.

Órákon belül véget ér a tavaszi nyár - így tör be a hidegfront

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de a hidegfront hatására ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet. Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22-31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb – olvasható a jelentésben.

Kedden túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral, az ország délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell készülni záporokkal, helyenként zivatarral. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. Hajnalban 9-15 fok várható, a csúcsérték pedig 9-24 fok között alakul. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott reggel beáll a maximum, 23-24 fok a délkeleti határnál valószínű, de a déli óráktól már arrafelé is hűl a levegő.

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, szórványosan előfordul eső, záporeső. Az északi szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában 3-8, a maximum 11-17 fok között várható.

Csütörtökön jobbára erősen felhős időre kell készülni, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, de szórványosan még lehet záporeső. Az északi szelet sokfelé kísérik erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2-8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9-16 fok között alakul.

(Kép forrása: Gábor Kulcsár / Unsplash)

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.