Kiadták a figyelmeztetést: szél, jégeső és viharok várnak ránk

Az előrejelzés szerint a zivatarokat erős széllökések és jégeső kísérheti.

2024. március 27., 11:38

Szerző:

Ma este délnyugat felől hidegfront érkezik, ennek mentén, illetve előterében éjfélig főként a Dunántúlon, majd csütörtök hajnalban már jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő helyenként zivatarok. Csütörtök reggel a hidegfront kelet felé távozik, de napközben előbb az Északi-középhegység északi felén, majd estétől az északi megyékben újra kedvezőek lehetnek a feltételek zivatarok kialakulásához  – közölte a Hungaromet.hu. Mint írják: a zivatarokat viharos széllökés (~65-75 km/h), valamint jégeső is kísérheti.

Az esti, éjszakai órákban átvonuló hidegfront környezetében (főként délnyugaton és a Dél-Alföldön) zivataroktól függetlenül is számítani lehet viharos (>70 km/h) széllökésekre. Csütörtök napközben országszerte megerősödik a délnyugati szél, amelyet főként a Dunántúlon több helyen is viharos lökések (~65-75 km/h, magasabban fekvő területeken >80 km/h is lehet) kísérhetnek. Csütörtök estére országszerte veszít erejéből a szél – olvasható a figyelmeztetésben.

Időjárás: Ismét a nyakunkba kapunk egy adag szaharai port

Ahogyan arról beszámoltunk az időjárás a következő napokban nem kedvez azoknak, akik kocsimosást terveztek húsvét előtt.

Az időjárás előrejelzések szerint szerdára virradóan még az északi területeken számíthatunk enyhe fagyra, de napközben már 20 fok fölé emelkedhet a levegő hőmérséklete – írja a met.hu. Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint melegfronti hatással számolhatnak az arra érzékenyek. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhatunk, kifáradhat a szervezet, így a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható

Szerdán változó vastagságú és mennyiségű felhőzetre számíthatunk, de átmenetileg nagyobb területen is erősen felhős lehet az ég. Csapadék nem valószínű, legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen mennyiségű eső. A déli, délkeleti szél élénk, sőt helyenként erős marad. A hőmérséklet hajnalban döntően 4 és 10 fok között alakul, de a szélvédett, az éjszaka első felében még derült északkeleti tájakon fagypont körüli értékek is előfordulhatnak.

Napközben számottevő csapadék nem valószínű, késő délutántól, estétől azonban délnyugat felől a Dunántúlon egyre többfelé várható eső, zápor, délnyugaton néhol zivatar is kialakulhat. A délkeleti, déli szél többfelé megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű, az Északi-középhegység északi oldalán lesz a leghűvösebb.

 

(Kiemelt kép: viharos időjárás miatti hullámverés a Balatonon Fonyódnál 2020. augusztus 5-én Fotó: Michal Fludra/NurPhoto/AFP)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.