Időjárás: lesz itt minden, mint a búcsúban

Hamisítatlan áprilisi időjárás vár minket a hétvégén.

2024. április 19., 17:30

Szerző:

Egy-egy ciklon örvénylik a Norvég-tenger, a Kelet-európai-síkság nyugati részei, valamint Olaszország térségében. Ezeken a tájakon többfelé csapadékos az idő, Moszkvától délnyugatra helyenként a 30 mm-t is eléri a napi csapadékösszeg – közölte a Hungaromet. Eközben nyugat, délnyugat felől egészen a Kárpát-medencéig anticiklon nyúlik be a kontinens fölé, és ugyancsak magasnyomás alakítja a Skandináv-félsziget időjárását. Európa legnagyobb részén az évszaknak megfelelő, vagy annál több fokkal hűvösebb az idő, a meleg légtömeg kiszorult a peremterületekre. 25 fok fölötti csúcsértékek így csak az Ibériai-félsziget délnyugati felén, néhol az Égei-tenger mentén, továbbá a Kaukázustól északra fordulnak elő.

Közölték: szombat estig a Kárpát-medencét megközelíti északnyugat felől egy okkludálódó front, de várhatóan a térségünk felett feloszlik.

Pénteken északnyugat felől megvastagszik a felhőzet, amely reggelre az ország északnyugati kétharmadát boríthatja be. Este és éjszaka a Dunántúlon helyenként lehet kisebb csapadék, péntek estig északnyugaton egy-egy helyen zivatar is kialakulhat.

Szombaton nagyobbrészt erősen felhős ég várható rövidebb napos időszakokkal, de az ország keleti, északkeleti tájain naposabb idő valószínű.

Főként a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység nyugati felén valószínű elszórtan kisebb eső, zápor, délután, kora este északnyugaton kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Szombaton a Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben viszont a délnyugati szelet kísérik élénk széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +7 fok között valószínű, de a hidegre hajlamos, kevésbé felhős helyeken, kiemelten a Nyírségben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 11 és 18 fok között alakul.

Az a fránya időjárás – Kiderült, miért vagyunk álmosabbak esős időben

Az időjárás nemcsak a környezetünkre van hatással, hanem a testünkre is. Amikor úgy érezzük, bármennyit is aludtunk, legszívesebben visszabújnánk az ágyba vagy váratlan fejfájás jelentkezik, előfordulhat, hogy frontok állnak a háttérben.

Az orvosmeteorológiában a front egy olyan időjárási jelenséget jelöl, amikor két légtömeg találkozik. Ezek a légtömegek általában különböző hőmérsékletűek, páratartalmúak és sűrűségűek, és amikor összeérnek kialakulnak a frontok. Fejfájás, fáradtság, dekoncentráltság, hogy csak a leggyakoribb nehézségeket soroljuk, melyek mind az időjárás számlájára írhatók.

Közismert tény, hogy a napfénnyel érkező UV-sugarak a szerotonin nevű hormont szabadítják fel a szervezetben, miközben a tobozmirigy csökkenti a melatonintermelést. A szerotonin, amelyet gyakran boldogsághormonnak is neveznek, felelős az éberségért és az emelkedett hangulatért, míg a melatonint a szervezet az alvás-ébrenlét ciklusunk szabályozására használja fel azáltal, hogy többet termel az alváshoz és kevesebbet az ébren maradáshoz. Ám esős időben a nap elbújik a felhők mögé, így az UV-sugarak is korlátozottan jutnak el hozzánk.

Felhős, esős időben a szervezetünkben hasonló folyamatok indulnak el, mint este, amikor lemegy a nap. A szerotonintermelés alábbhagy, míg a melatoninszint megemelkedik, ennek hatására pedig elálmosodunk.

Emellett esős időben a páratartalom is megnő, ami miatt a szervezetnek keményebben kell dolgoznia a stabil belső hőmérséklet fenntartása érdekében. Ez a túlmunka is kifáraszthatja, ami miatt úgy érezzük, esős napokon sokkal kevesebb az energiánk – írja a HáziPatika.

Az álmosságra kisebb mértékben ugyan, de a légköri nyomás is hatással lehet. A viharokat általában alacsonyabb nyomás kíséri, ami csökkenti a levegő oxigénszintjét, ez pedig szintén a szervezet belassulását, kímélő üzemmódba állását eredményezi.

Az időjárás időtlen harcosai a hidegfront és a melegfront

Hidegfront idején a hidegebb légtömeg előretör a melegebb légtömeg felé, ez gyakran viharokat, erős szelet és esőzést okoz. Hidegfront idején gyakran tapasztalhatunk hirtelen hőmérséklet csökkenést, ami hatással lehet a szervezetünkre, legtöbbször fejfájást vagy izomfájdalmakat okoz. Sokan viszont már a frontot megelőző légköri helyzetre is érzékenyen reagálnak. A náluk jellemző fő tünetek a feszültség, idegesség, ingerültség, alvási problémák jelentkezése, majd egyre inkább az ingadozó vérnyomás és a fokozódó mellkasi panaszok, diszkomfortok jelentkezése. Sokan erősödő fejfájással, szédüléssel gyakoribb rosszullétekkel reagálnak. 

Melegfrontnak nevezzük azt a helyzetet, amikor melegebb légtömeg emelkedik felül a hidegebb légtömeg fölött. Ez a változás hosszabb ideig tartó esős, párás időjárást hozhat, felhős égboltot eredményez és a hőmérséklet is emelkedhet. Néhány ember a melegfrontokkal járó magas páratartalom miatt érzékeny lehet légúti problémákra, például asztmára is.

(Fotó: met.hu.)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.