Hétpecsétes titok, hová deportálja a kormány a menekült gyerekeket

2018. január 9., 09:51

Szerző:

Továbbra is titkolják a kormányzati politikusok, hová kerülnek a kísérő nélkül érkező menekült gyerekek a fóti gyerekközpontból. Azt ugyanis a kabinet tervei szerint év közepén felszámolják. Bár a térség fideszes képviselője tavaly ősszel egy lakossági fórumon tagadta, hogy Aszódra vinnék a kiskorú menekülteket, egy december végi kormányrendelet szerint annyi már eldőlt, hogy Fótról Aszódra kerül a gyerekek egy része – írja a Hír Tv.

„Nem lehet nem észrevenni az utolsó két helyrajzi számcsoportot, ami Aszód–Hévízgyörk helyrajzi számokat jelöl meg, és amelyeket ha megnézzük a térképen, akkor egyértelműen az aszódi javítóintézet területét mutatják. Ebből az következik, hogy a kormányzat nem tett le arról a szándékáról, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpontban lévő valamelyik gyermekcsoportot az aszódi javítóintézet területén helyezi el – idézi a portál Vargha Nórát, az Együtt fóti önkormányzati képviselőjét.

Fotó: Youtube

Hogy a gyerekek pontosan melyik csoportját küldené oda a kormány, a kísérő nélküli menekülteket, a fogyatékkal élőket vagy a pszichiátriai problémákkal küzdőket, egyelőre azt se tudni. Németh Szilárd csak azt ismételgette, hogy megfelelő ellátást kapnak a gyerekek.

– Akiknek a hatásköre, azok fogják eldönteni ezt a kérdést. Mindenféleképpen állami felügyelet alá kell vonni, és gyermekként kell kezelni őket. El kell látni őket mind testileg, mind lelkileg, mind szellemileg. A védelmet meg kell hogy kapják – mondta a Fidesz alelnöke, szinte megindítóan.

December végén az ügyben illetékes Emmi  államtitkára, Rétvári Bence is csak annyit bírt hozzászólni a témához, hogy „amikor a döntés megszületik, arról mindenkit tájékoztatni fognak (igaz, ez még mindig jóval több, mint amennyit a krumpliügyben meg tudott osztani a nyilvánossággal).  

A legutolsó adatok szerint 46 menekült gyermek él a tervek szerint év közepén bezáró Fóti gyermekközpontban.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.