Némi tanácstalanság után gyorsan kipucolták a Kossuth teret

2018. május 8., 06:21

Szerző:

Az élőláncos tiltakozók egy része egész éjjel kitartott, nagyjából 30 emberre virradt a reggel a Kossuth téren. Éjszaka nem történt semmi, a tiltakozókat nem vegzálta senki.

Fotó: Merész Márton

Reggelre viszont érdekes helyzet alakult ki. A környező utcákban hatalmas erőkkel gyülekező készenléti rendőrség nekiállna a kordonépítésnek, az ehhez szükséges elemeket szállító teherautók is a helyszínen vannak. Csakhogy a főlépcső előtt még ott áll a tiltakozók „szekere", az utánfutóból kialakított alkalmi színpad, ami bejelentett tüntetési helyszín. Emiatt a rendőrök jogszerűen nem nyúlhatnak hozzá. Elvileg úgy kellene lezárniuk a teret, hogy a szekérhez nam nyúlhatnak így az a kordonon belülre kerülne a tiltakozókkal együtt. 

Fotó: Merész Márton

Nem tartott sokáig a tanácstalanság, fél hét előtt nem sokkal megkezdődött az oszlatás. A rendőrök mindenkit egyenként felszólítottak a terület elhagyására, aki önként nem távozott, azt kivitték.

A felvonult több tucatnyi készenléti rendőr gyorsan kiűrítette a teret. Egy autószállító teherautó rendőri felvezetéssel a szekeret is elvontatta. Egy takarítógéppel vadul nekiestek a „Csaltál, geci!" feliratnak és a többi krétarajznak is.