Engem befogadnál? – kérdezi az AI Karádyval, Mindszentyvel és Kossuthtal, miközben Orbán a menekültek világnapján elfogadtatja a Stop Sorost

„Különösen kegyetlen, hogy a menedékkérőknek és menekültek előtt a magyar határt lényegében lezáró alaptörvény-módosítást és a nekik segítőket börtönbe juttató Stop Soros elnevezésű törvényjavaslat-csomag elfogadását pont mára időzítette az Országgyűlés. Ma június 20. van, a Menekültek Világnapja."

2018. június 20., 11:58

Szerző:

Teller Ede, Faludy György, Mindszenty József, Kéthly Anna, Aschner Lipót, Teleki Blanka, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Xántus Lajos és Karády Katalin  tíz olyan magyar, akik meghatározó szerepet játszottak a történelmünkben és büszkék lehetünk rájuk. Ami szintén közös bennük, hogy az életük egy pontján el kellett menekülniük Magyarországról, és sok viszontagság után egy másik országban kellett újrakezdeniük az életüket.

Az Amnesty International Magyarország aktivistái egy fotóakció keretében a menekültek világnapjának alkalmából arra emlékeztetnek mindenkit, hogy befogadni az üldözötteket a helyes döntés és hogy bármelyikünk válhat az élete során kiszolgáltatottá és adódhat úgy, hogy el kell hagynia az otthonát.

Mindszenty József, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros. 1944-ben a nyilasok, 1948-ban a kommunisták zárták börtönbe. 1971-ben menekült el.
Fotó: Amnesty International

Az utóbbi évek idegengyűlöletre és félelemre építő embertelen kormányzati kampánya és az emiatt uralkodó ellenséges közbeszéd az Amnesty szerint megakadályozza, hogy értelmes párbeszédet folytassunk arról, Magyarország hogyan tudna a lehetőségeihez képest valódi védelmet és támogatást biztosítani a menekültek számára, és garantálni mindenki biztonságát és boldogulását Magyarországon.

– Menekültnek lenni nem választás kérdése. Elmenekülni otthonról és újrakezdeni valahol mindenkinek az életében egy rendkívül nehéz szakasz, amely annál rövidebb ideig tart és annál elviselhetőbbé válik, minél több támogatást kap ahhoz, hogy hasznos tagja legyen a befogadó ország társadalmának

– mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

II. Rákóczi Ferenc, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem. A Rákóczi-szabadságharc bukása után egész életét száműzetésben töltötte.
Fotó: Amnesty International

„Ha Kéthly Anna, Kossuth Lajos vagy Faludy György ma Magyarországon próbálna menedéket kérni, akkor hosszú hónapokig egy szögesdróttal körbevett tranzitzónában tartanák őket fogva a hatóságok a semmi közepén. Különösen kegyetlen, hogy a menedékkérőknek és menekültek előtt a magyar határt lényegében lezáró alaptörvény-módosítást és a nekik segítőket börtönbe juttató Stop Soros elnevezésű törvényjavaslat-csomag elfogadását pont mára időzítette az Országgyűlés, ma június 20-a van, amely a Menekültek Világnapja."

Kossuth Lajos, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után egész életét száműzetésben töltötte.
Fotó: Amnesty International

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint jelenleg 65,6 millió olyan ember van a világon, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat, közülük 22,5 millió a menekült.

Az Amnesty International 2016-ban indította el I Welcome elnevezésű globális kampányát, amelynek célja a menekülő emberek számára biztosított biztonságos és legális migrációs csatornák számának növelése, a befogadási körülmények javítása és egy olyan globális felelősségvállalási rendszer, amelyben az országok arányosan részt vállalnak a menekülőkkel kapcsolatos feladatok ellátásában.

Kéthly Anna szociáldemokrata politikus, az Országgyűlés második női képviselője. Politikai nézetei miatt - ítélet nélkül - négy évre börtönbe került a kommunizmus alatt. 1956-ban menekült el.
Fotó: Amnesty International

Talán éppen emiatt is bünteti az Orbán-kormány a civil szervezetet, amely immár nemcsak a külföldről finanszírozott bélyeget kellene viselnie, de hamarosan, amint életbe lépnek a ma délután háromkor elfogadni tervezett alkotmányos és jogszabály-módosítások, már az eddig legális tevékenysége is illegálissá válhat.

Mint megírtuk, minden magyarországi és nemzetközi tiltakozás és kritika ellenére Orbán Viktor utasítása nyomán ma mindenképpen szavaz az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosításáról, továbbá a Stop Sorosként közismertté vált büntetőjogi törvénycsomagról. Miután a Fidesz-KDNP rendelkezik a kétharmados parlamenti többséggel, fikarcnyi kétség sem fér hozzá, hogy az alaptörvény-módosítással lényegében lehetetlenné teszik a menekültek legális úton való befogadását.

Ez következik ugyanis az alkotmánymódosításból, amely megteremti a lehetőséget arra is, hogy ami eddig legális humanitárius munka volt, az ezentúl büntethető legyen, akár 90 napra is elzárhatják ugyanis majd azokat, aki „szervezetten” segítik a migrációt Magyarországon, és ha ezt a határ nyolc kilométeres körzetében teszi, akár egy évre is börtönbe kerülhet.

Mindezeken túl az Orbán-kormány, s a múlt héten módosító javaslatokat benyújtott fideszes képviselők nemcsak létrehozzák a közigazgatási különbírósági rendszer a politikailag kényes ügyek tárgyalására, de ki is veszik ezen új ítészi szerveket az Országos Bírósági Hivatal, továbbá az Országos Bírói Tanács hatásköre, így felügyelete alól, hogy még véletlenül se szólhasson bele a jogászszakma abban, miféle ítéletek születnek az Orbán Viktornak fontos esetekben. Bekerül továbbá az alaptörvénybe a hajléktalanság mint életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalma is.