Engedély nélkül építkezik a Lidl Újbudán?

2018. március 12., 13:28

Szerző:

Nem zavarja a Lidl-t az építkezésben, hogy három hónapja építésrendészeti eljárás folyik ellene. A cég továbbra is építi áruházát Újbudán a Fehérvári út és a Galambóc utca sarkán – írja a Magyar Nemzet.

A telken álló régi épületet lebontották, a helyére pedig újat húz fel a cég. A Lidl mégis azt állítja, hogy csak felújítást végez, a kerítésre is olyan táblát helyeztek ki, ami a korábbi raktárüzlet átalakítását hirdeti. A telek egyik oldalán még van valamennyi a régi téglafalból, de valószínűleg ezt nem használják fel az új épület főfalaként. 

A felújítás vagy építés azért nem mindegy, mert új épület építése csak építési engedély birtokában végezhető, ezzel pedig a Lidl nem rendelkezik. A kivitelezés így szabálytalan, az önkormányzat ezért építésrendészeti eljárást kezdeményezett.

Az építtető Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. kommunikációs vezetője, Tőzsér Judit azonban továbbra is azt közölte a portállal, hogy a cég csupán átalakít. A vizsgálatot nem kívánta kommentálni. A Lidl azt állítja, hogy se plázát, se bevásárlóközpontot nem épít a telken, hanem „az eredeti épület méreteivel és helyével megegyező nagyságú Lidl áruház jön létre”. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.