Az EMIH és a MAOIH vezetőivel találkozott az izraeli külügyminiszter

Eli Cohen az Óbudai zsinagógában találkozott az EMIH és a MAOIH vezetőivel.

2023. május 31., 07:38

Szerző:

Az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó a találkozó elején körbevezette az izraeli diplomácia első emberét a 200 éves zsinagógában és négyszemközti beszélgetést folytattak a magyarországi zsidóságot érintő aktuális kérdésekről, írta a neokohn.hu kedden.

A külügyminiszter a találkozó során elmondta, hogy Magyarország az Európai Unióban Izrael egyik legszorosabb szövetségese.

Cohen kiemelte a két ország között fennálló „kiváló diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat.”

A találkozó során az izraeli külügyér továbbá kifejezte Izrael elkötelezettségét a diaszpórában élő zsidó közösségek iránt, különös tekintettel azok jólétére, illetve jólétének védelmére és hogy éppen ezért is tartja fontosnak a közösségekkel való találkozást diplomáciai útjain.

Az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó biztosította Cohent arról, hogy a magyarországi zsidó közösség teljes mellszélességgel Izrael mellett áll.

A magyarországi zsidó reneszánszról szólva Köves rabbi elmondta, hogy a hazai zsidó közösség biztonságban és szabadon gyakorolhatja a vallását.

Eli Cohen európai útja során megáll Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban és Szlovákiában is. A külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy közép-európai útja

„megerősíti stratégiai együttműködésünket barátainkkal, és lehetőséget teremt Izrael számára diplomáciai és gazdasági érdekeinek előmozdítására a kontinensen”.

Ez Cohen hetedik európai útja, mióta december végén Izrael vezető diplomatája lett.

(Kiemelt kép: Eli Cohen izraeli külügyminiszter és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija magyar zsidó vallási- és közösségi vezetők körében 2023. május 30.án, Budapesten. Fotó: Neokohn.hu)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.