Besokallt Soros György alapítványa az újabb kormányzati cigányozástól

2018. április 1., 11:17

Szerző:

Az elmúlt hetekben a kormánypárt vezető politikusai és képviselőjelöltjei sorra tesznek méltatlan kijelentéseket a magyarországi romákkal kapcsolatban. Ezzel azt üzenik, hogy a romákat nem lehet integrálni és ezt az állítást használják migráns ellenes retorikájuk megerősítésére. A romákat sértő kijelentésekre a roma integrációért elkötelezetten dolgozó Nyílt Társadalom Alapítványok az alábbi közleménnyel válaszol – közölte a 168 Órával a szervezet.

Lázár János rasszista kijelentései kiverték a biztosítékot Soros György alapítványánál, amely korábban a hómdezővásárhelyi integrációs programot támogatta
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mint beszámoltunk róla, „a cigányokat sem sikerült integrálni, a bevándorlókat sem lehet” – erről beszélt Lázár János mártélyi utcafórumán szerda este. A kancelláriaminiszter azt is mondta: „Ha egyszer beengedjük őket, akkor el fogják foglalni azt a helyet, ahová bejönnek. Onnantól kezdve az egy mese, hogy lehet integrálni, meg majd barátkozunk, meg majd olyanok lesznek, mint mi, nehogy elhiggye valaki. 

600 éve élünk együtt a cigányokkal, és mind a mai napig nem tudtuk őket integrálni, hogy beszéljük világosan. Akkor hogyan tudnánk integrálni olyanokat, akik egy másik világból, egy másik kultúrából, másik identitással jönnek ide? 600 év múlva sem jutunk egyről a kettőre” – jelentette ki a miniszter.

Lázár finoman szólva is rasszista megjegyzése Orbán Viktor miskolci fellépését idézte. A miniszterelnök a helyi televízió előtt bevándorlóknak minősítette a teljes magyar cigányságot, Gulyás Márton fideszes frakcióvezető később pedig meg is erősítette, hogy mindenki jól hallotta, amit a miniszterelnök mondott. A kijelentés ráadásul azért is meglepő, mert Lázár 2008 és 2012 között élharcosa volt a Soros György pénzéből végrehajtott hódmezővásárhelyi roma integrációs programnak. Ezek szerint kudarcot vallott, de ez persze nem került szóba. 

„A roma Puczi Béla 1990-ben Erdélyben a magyarokat védte a román nacionalisták támadásától. 2009-ben hajléktalanként, elismerés nélkül és elfeledve hunyt el egy budapesti utcán. A magyar állam nem tett semmit azért, hogy „integrálja”. Ameddig a kormány továbbra is embertelen körülmények között tartja a magyarországi romákat, akiknek alacsony színvonalú oktatás és a méltatlan közmunka jut, addig az integráció nem valósulhat meg. És ez mindaddig nem is lesz lehetséges, ameddig a politikusok gyűlöletet terjesztenek és szélsőségesek fenyegetik a romákat” – írta minderre reagálva a 168 Órának a Nyílt Társadalom Alapítványok.

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.