Irreális fizetést kérnek a dolgozók a munkáltatók szerint – Ön mire számít?

A munkaadók többsége egyszámjegyű béremelést tart reálisnak, a munkavállalók azonban legalább inflációkövető fizetést szeretnének kapni, emiatt sokan új munkahely után nézhetnek, ami fellendíti majd a munkaerőpiacot.

2024. február 15., 10:16

Szerző:

A munkavállalók közel fele 5 és 10 százalék közötti béremelésre számít 2024-ben, kérdés, hogy ezt megkapják-e. A Hays Hungary felmérése szerint a vállalatok idén kisebb emeléseket terveznek, mint tavaly. Ugyanakkortovábbra is nagy probléma az érdemi munkaerőhiány, a nyitott pozíciókat egyre nehezebb betölteni. Mennyit veszített a fizetés az értékéből és kinek kell lenyelnie az inflációt? A munkaadónak vagy a munkavállalónak?

A Portfolio azt írja, a munkáltatók optimistábbak lettek a tavalyi várakozásaikhoz képest, de a következő 1-2 év makrogazdasági változásainak tekintetében a többség még mindig inkább pesszimista. Emellett nagy problémát jelent megtalálni a megfelelő jelölteket egy meghirdetett pozícióra. A kutatásban résztvevők közel negyede szerint több álláskereső van most a piacon, mint a korábbi években, a nehézséget a képzettség hiánya és a bérigények okozzák, legalábbis ez derült ki a Hays Hungary felméréséből. A cég több mint 2600 munkáltatót és munkavállalót kérdezett meg.

A megkérdezett munkáltatók közel fele szerint kevés a képzett jelölt a piacon, akik közül válogathatnak, ráadásul a fizetési igények irreálisak. A szakemberhiány tekintetében ráadásul tovább romlott a helyzet egy év alatt, így a munkáltatók kénytelenek változatlanul kiélezett versenyben megküzdeni a tehetségekért.

Ha valami útját állhatja a cégek 2024-es terveinek, az a pénzügyi korlátok mellett az értékes munkaerő megtartásának nehézsége lehet, illetve az, hogy kevés képzett jelölt van a piacon.

Nem csak a fizetés fontos

A munkaadók 85 százalékbban a hazai munkaerőpiacról vesznek fel munkaerőt, a nagy többségnek nincsen szüksége külföldi munkavállalókra, vagy nem szeretne nemzetközi szakembereket felvenni. Ennek hátterében a jogi és erőforrásbeli keretek vagy a külföldi piacok ismeretének hiánya áll, illetve az, hogy a magyar nyelv ismerete elengedhetetlen a legtöbb pozícióban. A szakember, specialista, szenior, illetve menedzser pozíciókat a legnehezebb betölteni. 

Irreálisan magas fizetést kérnek a jelentkezők a munkáltatók szerint

A fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal nőttek tavaly, ezen belül a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak: 25,9 százalékkal. Ennek ellenére tízből négy vállalat idén 5 és 10 százalék közötti béremelést tervez, azonban csaknem 30 százalékuk 10 és 15 százalék között növelné a fizetéseket. Tavaly még a 10-15 százalékos sáv volt a leginkább jellemző, idén azonban már kisebb emelést terveznek a cégek. 15 százaléknál nagyobb béremelésre idén a munkavállalók mindössze 6  százalékra számíthat. 

A Randstad Hungary is felmérte a vállalkozások béremelésekkel kapcsolatos terveit és hasonló eredményre jutott. Szerintük a vállalatok több mint fele 6-10 százalékos béremelést kíván végrehajtani a tehetségek bevonzása és megtartása érdekében.

A munkaadók fizetésemeléssel kapcsolatos tervei elmaradnak a munkavállalók várakozásaitól.

A dolgozók többsége a 10-20 százalékos emelést tartja reálisnak, negyedük pedig ennél is nagyobb emelésre vágyik.

A tavalyi 10-15 százalékos béremelés még az inflációt sem kompenzálta, emiatt csökkentek a reálbérek. Szakértők szerint az idei évre tervezett 5-10 százalékos növekedés már megközelítheti az inflációt, ha ugyan kapnak ennyit a dolgozók.

Sok munkavállaló nem elégszik meg 5-10 százalékos emeléssel a tavalyi reálbércsökkenés után, így a munkaerőpiacon érdemi aktivitás várható azok körében, akiknek nem nő érdemben a reálbérük.

(Kiemelt kép forrása: Pixabay)

 

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.